Bebe Djeca

Majčin glas učinkovitiji od alarma za dim!

Majčin glas učinkovitiji od alarma za dim! Bebe.hr portal

Centar za istraživanje i politiku ozljeda u dječjoj bolnici u Columbusu proveo je studiju spavanja o učinkovitosti alarma za dim koji je uključivao majčin glas. Studija je posebno promatrala kolika je vjerojatnost da će se djeca u dobi od 5 do 12 godina probuditi uz zvučni signal tradicionalnog alarma za dim. U usporedbi s personaliziranim alarmom s glasom djetetove majke. Snimljeni glas rekao je djeci da se probude i izađu iz sobe.

 

Majčin glas ima jači utjecaj

Rezultati eksperimenta objavljeni su u časopisu The Journal of Pediatrics i obuhvaćaju gotovo 180 djece. Studija pokazuje da su djeca imala tri puta veću vjerojatnost da će se probuditi na alarm uz pomoć majčinog glasa. I da su imala kraće vrijeme reakcije nakon što su se probudila.

Gary Smith, direktor Centra za istraživanje i politiku ozljeda u dječjoj bolnici Nationwide, rekao je za da je sljedeći korak utvrditi mora li snimljeni glas biti majka. Ili bi i drugi glas generirao iste rezultate.

Iako ovo istraživanje daje važne podatke, ključno je prepoznati da poruka iz ove studije nije da protupožarni alarmi nisu vrijedni toga. Stopa smrtnosti dvaput je veća u domovima bez dimnih alarma, stoga neka ti alarmi budu ispravno uključeni.

Izvor: https://www.huffpost.com/entry/moms-voice-fire-alarms-study

POVEZANO: Kelj salata od citrusa – odlična salata za dojilje i mlade mame