Djeca

Mali vodič za roditelje djece s poteškoćama

Mali vodič za roditelje djece s poteškoćama Bebe.hr portal

Roditelje djece s poteškoćama mogu saznati da njihovo dijete ima invaliditet pri rođenju, nakon bolesti, nezgode ili tijekom djetetova razvoja za vrijeme trudnoće. Ono što je vjerojatno je da će u tom trenutku osjećati tugu i brigu za budućnosti djeteta i kvalitetu njihova života.

Svako dijete ima različite sposobnosti, a djeca s invaliditetom bez obzira na poteškoće mogu imati radostan život, biti izvor velikog veselja drugima i uživati u kvalitetnom i ispunjenom odrastanju. U trenutku kada se roditelji suoče s viješću o invaliditetu svog djeteta očekuju ih velike promjene koje mogu izazvati stres i stvoriti veliki pritisak na odnose. Kako za roditelje, tako i za dijete u ovim okolnostima bilo bi dobro da čim prije potraže podršku od stručnjaka, obitelji, prijatelja ili drugih roditelja u istoj situaciji.

Kvaliteta života djece s poteškoćama

Kvaliteta života zapravo ne ovisi o sposobnosti. Ona ovisi o tome da vaše dijete iskusi i uživa u sretnim trenutcima, da se osjeća dobro, sigurno i ugodno, da osjeća ponos zbog stvari koje može učiniti i da je osoba vrijedna ljubavi. Djeca s invaliditetom mogu voditi vrlo lijepe, sretne živote i donijeti radost sebi i drugima.

 width=

Vaši osjećaji

Kada prvi put shvatite da vaše dijete ima invaliditet, možda ćete osjetiti tugu koju mnogi ljudi osjećaju nakon gubitka. To može uključivati šok, nevjericu, ljutnju, krivnju, tugu, propitivanje zašto se to dogodilo vama i vašem djetetu te paniku ili strah da se nećete moći nositi s novonastalom situacijom. Ti se osjećaji mogu, ali ne moraju, vratiti s vremena na vrijeme tijekom života vašeg djeteta. Na primjer, ako vaše dijete ne može ići u lokalnu školu, steći prijatelje ili se osamostaliti. Dakle bez obzira što ćete prihvatiti ovo stanje i izazove koje nosi, dogodit će se trenutci kada ćete iznova osjećati neku vrst gubitka. Odvojite vrijeme za tugovanje kada je to potrebno. Ne morate se s ovim izazovima borbi sami jer postoji dostupna pomoć. Zapamtite da se mnogi roditelji pa i roditelji potpuno zdrave djece ponekad tako osjećaju.

Odnosi u vašoj obitelji

Imati dijete s invaliditetom može dovesti do napetosti u obiteljskim odnosima. Zbog dobrobiti svog djeteta, ali i zbog sebe, važno je obratiti pažnju i njegovati i druge odnose s osobama koje nas okružuju.
Potpuno je normalno osjećati se preopterećeno i posvećivati sve svoje vrijeme i energiju svom dijetu s invaliditetom, a ne drugima, no ono što može pomoći u održavanju kvalitetnih odnosa s drugim ljudima jest:

  • podijelite svoje osjećaje s partnerom i saslušajte ga
  • dijeliti dnevne zadatke
  • odvojite vrijeme koje ćete provesti sa svojim partnerom – ovo je možda teško učiniti, ali je vrlo važno
  • sjetite se svoje druge djece – ona imaju jednako pravo na vašu ljubav i pažnju kao i vaše dijete s invaliditetom. Provedite vrijeme s njima kako se ne bi osjećali zanemareno ili nesretno. Ne stavljajte previše odgovornosti na njih.
 width=

Suočavanje s predrasudama i maltretiranjem

Osobe s invaliditetom izložene su većem riziku od zadirkivanja, maltretiranja ili zlostavljanja. Možete pomoći svom djetetu da se nosi s tim.
Pomozite svom djetetu da shvati da nisu krivi za ono što im se događa. Problem je u drugoj osobi, ne u njima.
Pomozite svom djetetu da se igra s djecom koja mogu raditi iste stvari kao i oni kako bi mogli razviti prijateljstva na ravnopravnoj osnovi.
Naučite ih da ne uzvraćaju, da kažu što im se događa vama, svom učitelju ili drugoj odrasloj osobi kojoj vjerujete. Svakako potražite pomoć.

Online svijet

Korištenje mobitela, interneta i društvenih mreža djeci i mladima s invaliditetom može biti izvor zabave, podrške i povezivanja s drugima. Razmotrite prednosti i nedostatke interneta za svoje dijete. Što bi time dobili, a u vidu uvijek imajte njihovu sigurnost. Možda ćete morati biti blisko uključeni u ono što rade online. Razgovarajte s njima o tome s kim su u kontaktu te vodite računa o tome da ne dijele svoje osobne podatke.

Priprema djece s poteškoćama na odrastanje

Kako vaše dijete odrasta, pojavit će se novi izazovi s kojima ćete se zajedno suočavati. Neki roditelji to pokušavaju izbjeći izbjegavajući nove situacije.
Djetetu možete pomoći u pripremi za proces odrastanja ako:

  • Uključite svoje dijete u odlučivanje o vlastitoj skrbi što je više moguće.
  • Neka vježbaju neovisnost. Na primjer vikendom, na putovanju, pripadanjem određenoj grupi.
  • Odrastanje može predstavljati emocionalne probleme za mlade ljude, jer oni možda žele biti dio grupe, ali im je to teško ili imaju mnogo ograničenja u pogledu onoga što mogu učiniti. Sve će više uviđati razlike između sebe i drugih. Ako ste zabrinuti za emocionalno zdravlje svog djeteta, razgovarajte sa svojim liječnikom ili zdravstvenim radnikom.
  • Budite svjesni da će nekim mladim ljudima možda trebati pomoć da se nose sa seksualnim osjećajima i kako ih izraziti na prihvatljiv način. Možda će im trebati podrška da se nose s prijateljstvima i vezama.
  • Kako vaše dijete bude odrastalo, informirajte se o mogućnostima njegove buduće skrbi. Dogovaranje ovakvih prijelaza može potrajati i dobro je ako vaše dijete ima vašu podršku da se prilagodi promjenama.