2. godina 3. godina Djeca

Mentalno zdravlje djeteta: na što obratiti pozornost?

Mentalno zdravlje djeteta: na što obratiti pozornost? Bebe.hr portal

Mentalno zdravlje djeteta nešto je o čemu roditelji uglavnom ne razmišljaju na samom početku roditeljstva jer se fokusiraju više na fizički razvoj i prekretnice. To je zapravo sasvim razumljivo s obzirom na to da se mladi roditelji uvijek fokusiraju na to je li njihova beba nahranjena, sigurna i boli li je nešto. Roditelji rade na tome da se djeca cijepe i ostanu fizički aktivna. Ipak, potrebno je osvijestiti da je djetetovo emocionalno i mentalno blagostanje jednako važno za njegovu kvalitetu života kao i tjelesno.

Podrška mentalnom zdravlju vašeg djeteta pomaže vašem djetetu da razvije otpornost koja mu je potrebna da se nosi s preprekama dok raste u odraslu osobu.

 

Mentalno zdravlje

Kada je dijete dobrog mentalnog zdravlja, sposobno je jasno razmišljati, sklapati prijateljstva i učiti nove stvari. Također, djeca dobrog mentalnog zdravlja razvijaju samopouzdanje, grade samopoštovanje, vježbaju ustrajnost. Osim toga uče postavljati ciljeve, vježbaju donošenje odluka, uče vještine suočavanja, upravljaju teškim emocijama i razvijaju zdrav emocionalni pogled na život.

Učenje ovih vještina nije uvijek lako i zahtijeva praksu, osobito ako vaše dijete ima problema s mentalnim zdravljem poput depresije ili tjeskobe. Zapravo, problemi s mentalnim zdravljem nisu tako neuobičajeni.

 

Znakovi da je mentalno zdravlje djeteta narušeno

 width=

 

Otprilike jedno od osmero djece i mladih doživi probleme u ponašanju ili emocionalne probleme tijekom odrastanja. Za neke će se to riješiti s vremenom, dok će drugima trebati stručna pomoć.

Ponekada je teško biti siguran zašto je dijete nervozno ili tužno, posebno ako vam ne želi izravno reći. Ali ako primijetite neke od ovih znakova, shvatite problem ozbiljno:

  1. značajne promjene u ponašanju djeteta
  2. stalne poteškoće sa spavanjem
  3. povlačenje iz društvenih situacija
  4. prestali su raditi stvari koje inače vole
  5. samoozljeđivanje ili zanemarivanje sebe

Ako se ne liječe, ovi problemi mentalnog zdravlja mogu imati značajan utjecaj na život djeteta. Djeca u osnovnoj školi s mentalnim problemima imaju veću vjerojatnost da će učestalo izostajati s nastave.

Poražavajuće je saznanje da će 50% pogođenih srednjoškolaca na kraju napusti školu. Osim toga, postoje i dugoročne posljedice koje treba uzeti u obzir, kao što su drugi mentalni poremećaji. Ili kronična medicinska stanja kada dođu u odraslu dob.

POVEZANO: Kada testirati svoje dijete na autizam?