1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Moje dijete non-stop plače – Što napraviti?

dijete plače

Ako vaše dijete plače jako često prirodno je da se osjećate uznemireno i uplašeno. Osobito ako vam je potrebno više vremena da ga umirite. Održavanje pribranosti postaje sve važnije kako vaše dijete postaje uzrujanije. Ako obje vaše tjeskobe eskaliraju, to može pogoršati situaciju.

Potvrđivanje djetetovih emocija priznanjem poput: “U redu je plakati. Razumijem da se sada osjećaš tužno, ali još uvijek nije prihvatljivo bacati sok na pod.”. Daje djetetu slobodu da doživi svoje emocije dok ujedno potvrđuje pravila kućanstva. Prirodno je da vam je teško vidjeti svoje dijete u suzama, ali zapamtite da nije nužno da uživa u discipliniranju. POVEZANO: 5 znakova koji mogu ukazivati da je vaše dijete razmaženo

Kako odgovoriti kada dijete plače

Jedan od mogućih razloga za suze vašeg malog djeteta kada mu postavite granice može biti njihova percepcija vašeg neodobravanja prema njihovim postupcima. Poznato je da su mala djeca osjetljiva, pa im može biti izazov svjedočiti vašem razočaranju. Osim toga, mala djeca imaju tendenciju opirati se riječi “ne” i mogu izraziti svoju frustraciju na bilo koji mogući način. U ovom slučaju, vaše je dijete možda naučilo da je plakanje u prošlosti bila učinkovita metoda komunikacije. Što bi moglo objasniti njihovu trenutnu reakciju.

Ostajući smireni, uvažavajući njihove osjećaje i razumijevajući temeljne razloge njihovih suza, možete učinkovitije upravljati disciplinom. I pomoći svom djetetu da razvije odgovarajuće emocionalne reakcije na različite situacije. POVEZANO: Kako kao roditelj kontrolirati svoju ljutnju?

Iako je važno potvrditi emocije naše djece, također je vrijedno naučiti ih da suze nisu potrebne u baš svakoj situaciji. Poticanje na traženje pomoći može pomoći u promjeni ove perspektive. Iako se možda suočavaju s problemom, to ne zahtijeva uvijek plakanje. Naglašavanje da imaju mogućnost zatražiti pomoć može pružiti jednostavan i učinkovit način rješavanja izazova s kojima se susreću.

Čak i ako ste svjesni što vaše dijete misli, i dalje mu je potrebna podrška u artikuliranju svojih misli. Pomaganje u izražavanju ne samo da ih uključuje u proces rješavanja problema, već također pomaže u njihovom cjelokupnom komunikacijskom razvoju.

Nakon što ste priznali i potvrdili djetetove emocije, može biti korisno ponuditi mu razgovor. Dok se suzdržavate od upuštanja u dijalog tijekom trenutaka plača i cviljenja, uvjeravajte svoje dijete da ste dostupni za raspravu o problemu kada ono bude spremno. Važno je razlikovati plač od aktivnog razgovora o problemu. Ovaj pristup izražava vašu spremnost da pružite pomoć i uključite se u razgovor nakon što se priberu.

Možete izraziti svoje razumijevanje tako što ćete reći: “Vidim da se osjećaš uzrujano zbog [problem]. Želiš li razgovarati o tome kako da to riješimo?” Ovaj pristup potiče otvorenu komunikaciju i pokazuje vašu podršku u rješavanju problema, njegujući osjećaj povjerenja i suradnje s vašim djetetom.

POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete