1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Najbolji načini kako jačati mentalno zdravlje vašeg djeteta!

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje djeteta jednako je važno kao i njegovo fizičko zdravlje stoga biste mu trebali posvetiti mnogo pažnje. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, otprilike 1 od 5 djece doživi mentalni poremećaj u određenoj godini. Iako se svi problemi s mentalnim zdravljem ne mogu spriječiti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste poboljšali mentalnu dobrobit svog djeteta. POVEZANO: Mentalne vještine potrebne djeci za sport

Jedan od najučinkovitijih načina da podržite mentalno zdravlje vašeg djeteta je davanje prioriteta vlastitom mentalnom blagostanju. Na taj način ne samo da oblikujete zdrave navike, već i stvarate pozitivno okruženje za svoje dijete.

Mentalno zdravlje vašeg djeteta važan je aspekt njegovog života

Važno je upamtiti da djeca oponašaju svoje roditelje kako bi naučila kako se nositi sa stresnim situacijama koje izazivaju tjeskobu. Rješavanje vlastitih problema s mentalnim zdravljem i odvajanje vremena za opuštanje i upravljanje stresom šalje snažnu poruku vašem djetetu. Vaša djeca uče promatrajući vaše ponašanje, stoga je ključno dati pozitivan primjer kako se nositi sa stresom i održati dobro mentalno zdravlje.

Izgradnja povjerenja čini temelj zdravog odnosa roditelj-dijete, što značajno utječe na psihičku dobrobit djeteta. Stvaranjem osjećaja sigurnosti uspostavlja se povjerenje. To uključuje zadovoljavanje fizičkih i emocionalnih potreba vašeg djeteta. Osim što je nahranjeno i hidratizirano, potrebno mu je i da mu je udobno i da je emocionalno podržano kada je uplašeno, tjeskobno ili tužno. POVEZANO: Utjecaj roditeljskog stresa na djecu

Dosljednost, iskrenost i briga ključni su za izgradnju povjerenja. Pokazivanje vaše ljubavi i predanosti pomaže vašem djetetu da razvije snažan osjećaj povjerenja u vas. I u vašu sposobnost da ga zaštitite i njegujete.

Kada su roditelji usklađeni s potrebama svog djeteta to postavlja temelje na kojima njihovo mentalno zdravlje može napredovati. Djeca mogu uočiti interes i odobravanje svojih roditelja, što duboko utječe na njihovo emocionalno blagostanje. Pružanje sigurnog okruženja u kojem djeca mogu slobodno doživjeti i izraziti svoje emocije, čak i prije nego što ih mogu artikulirati, potiče zdrav emocionalni razvoj.

Uspostavljanje granica i rutina pomaže djeci da se nose s preprekama i izazovima. Ograničenja vremena za spavanje, ograničenja elektronike, pravila za vrijeme igre i očekivanja u vezi s tim kako se ponašamo prema drugima i prema sebi, doprinose osjećaju stabilnosti. I izražavaju vašu ljubav i ulaganje u dobrobit vašeg djeteta.

Iako je fleksibilnost važna, postojanje granica i strukture uvjerava vaše dijete da je voljeno i da ste posvećeni njegovoj sveukupnoj sreći. Obraćajući pozornost na ove čimbenike, možete stvoriti okruženje koje podržava mentalno zdravlje vašeg djeteta i potiče njegov rast i dobrobit.

POVEZANO: Top igre za zabavu u pješčaniku gdje nema granica mašti!