DjecaNaučite djetetu reći NE

Kada beba počne bacati svoju čašu iz sjedalice za hranjenje, vrijeme je da joj počnete govoriti "ne". Budite spremni: to je nova riječ, pa će trebati malo vremena da vaša beba shvati što to znači.
8 mjeseci prije

Kada tek postanete majka sigurno će vam , gledajući svoje dijete, kroz glavu proći pitanje: Ne znam kako ću ikada ovom slatko stvorenju reći NE! E pa za svoju, dobrobit djeteta i ostatka obitelji morat ćete naučiti jer djeca vole provodite svoju samovolju. Za kvalitetan razvoj djeteta važno je od malih nogu učiti koji su prihvatljivi obrasci ponašanja. Malo dijete lakše je naučiti da nešto ne smije nego pogreške u odgoju ispravljati kasnije kad djeca teže usvajaju značenje riječi ne. Saznajte kako uz pozitivan pristup naučiti svoga mališana značenju riječi NE!

  • PRILAGODITE TON: Ako se beba rasplače nakon što ste rekli NE, sljedeći put probajte ublažiti ton. Vikanje i strog izraz lica mogu biti zastrašujući i uče dijete da treba obraćati pozornost samo kada se viče.
  • POKAŽITE ŠTO JE LIJEPO PONAŠANJE: Kada malo dijete napravi nešto loše sama riječ NE ne znači mu previše. Svojim primjerom pokažite što nije bilo dobro te kada se treba lijepo ponašati. Kada beba udari psa recite joj da to ne smije raditi te pomazite psa kako bi vidjela što je prihvatljivo ponašanje i kako se treba odnositi prema životinjama. Kada ponovi vašu radnju ne zaboravite ju pohvaliti!
  • SMIJEH I “NE“ NE IDU ZAJEDNO: Kada vaše odlučno “ne” izazove smijeh, ostanite ozbiljni. To nije lako! Ako se počnete smijati zajedno s bebom, samo ćete je potaknuti na nestašnost. Umjesto toga, ponovno odlučno ponovite “ne” pa nagradite bebu osmijesima kada vas posluša.
  • KORISTITE POZITIVNE REČENICE: Riječ NE često možete zamijeniti pozitivnim primjerima. Kada vaš mališan zatraži sladoled umjesto riječi NE možete ponuditi neku zdraviju alternativu. Ako se pak vaše zlato obožava igrati s mobitelom ne morate reći: „NE diraj mobitel!“ već „Donesi mami mobitel.“
  • PAZITE NA VLASTITO PONAŠANJE: Djeca kopiraju ponašanje svojih roditelja i to doslovno. Zato kada sljedeći put vaš mališan napravi nešto loše zapitajte se da li je možda od vas pokupio taj obrazac ponašanja.
  • BUDITE STRPLJIVI: Riječ NE nova je u rječniku vašeg djeteta te ju sigurno neće usvojiti iz prvog pokušaja. Budite strpljivi jer trud koji sada ulažete u odgoj djeteta vratit će vam se kasnije.
Avatar

Bebe.hr

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2018 BEBE.hr | Design & development by