1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Naučite svoje dijete da bude obzirnije uz ovih 5 savjeta!

Naučite svoje dijete da bude obzirnije uz ovih 5 savjeta! Bebe.hr portal

Budući da se loši stavovi uče, mogu se i odučiti, odnosno možete naučite svoje dijete da bude obzirnije i brižnije. Ono što ne trebate očekivati ​​je da će vaše dijete cijeniti vaš novi stil roditeljstva. Vjerojatno će u početku biti otpora, stoga idite polako i nemojte popuštati.

 

1. Recite “ne” bez osjećaja krivnje.

Roditelji često vjeruju da izgovaranje “ne” smanjuje samopouzdanje. Ali istraživanja pokazuju da djeca koja su odgojena sa strukturom i manje permisivnim roditeljstvom imaju više samopouzdanja. I osjećaju više empatije prema drugima.

Kada kažete “ne”, dajte kratak razlog da im pomognete razumjeti zašto. Na primjer “Domaća zadaća dolazi prije vremena za igru. Ili, “Danas nema vremena za igru ​​jer kašlješ i možda si zarazan. Ne želimo da se tvoji prijatelji razbole.”

 

2. Hvalite prave stvari.

 width=

Ako je vaše dijete jako voli pohvale, pokušajte ga pohvaliti kada učini nešto za — ili s — drugom osobom. Na primjer: “Ti i tvoj prijatelj iz vrtića napravili ste predivnog snjegovića”. Ili “To što si dala svoju staru lutku prijateljici bilo je jako lijepo. Volim tvoje dobro srce.”

Ovo pojačava važnost brige. Stoga nemojte žuriti s pitanjem kada krene u školu: ”Što si dobio na testu iz pravopisa?” Umjesto toga, započnite: “Pričaj mi o jednoj lijepoj stvari koju si učinio za nekoga danas.”

 

3. Istaknite neosjetljive postupke.

Kad vaše dijete nešto bezobzirno, pomozite mu da razmisli o osjećajima druge osobe: ”Što misliš, kako se osjećao tvoj prijatelj kad si zgrabio slatkiš iz njegove ruke bez pitanja?”

Zatim pitajte: ”Što možeš učiniti da sljedeći put izbjegneš povrijediti prijatelja?” Prava pitanja mogu pomoći djeci da nauče empatiju. I počinju učiti i s vremenom prepoznaju kako razmaženi postupci utječu na druge.

 

4. Rastegnite čekanje.

Istraživanja pokazuju da je mogućnost pauziranja, čekanja i odgađanja u velikoj mjeri povezana s budućim akademskim i financijskim uspjehom.

  • Ako telefonirate i vaše dijete želi vašu pozornost, dajte znak: “Kasnije!”
  • Ako vaša kći sada želi taj sladoled, a bliži se vrijeme ručka, recite joj: “Sljedeći put!”
  • Ako vaš sin gurne svoju sestru sa stolice kako bi se popeo po igračku, recite: ”Čekaj!”

5. Balansirajte davanje i primanje. 

Pronađite prilike da vaše dijete čini stvari za druge, poput pečenja kolačića za bolesnog prijatelja. Ili zajedno identificirajte razlog kako bi mogli doživjeti čudo davanja. Poput odnošenja igračaka u dječju bolnicu.

Što se tiče primanja, postavite ograničenja na materijalne stavke i držite ih se. Naučite svoje dijete kako prihvatiti darove uvježbavanjem pristojnih odgovora prije događaja: “Hvala. Stvarno to cijenim.”

Iako pišemo o učenju davanja, to nikako ne znači da dijete treba učiti samo davati. Uvijek je bitan balans. Najzdravije je učiti vlastito dijete od malena da zaslužuje i vašu ljubav i prijateljstvo bez uvjetovanja. Razlog zašto je prema drugima dobar i pažljiv je zato što i drugi zaslužuju isto.

Izvor: Michele Borba , EdD, majka je, obrazovna psihologinja, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica knjiga  “Thrivers: The Surprising Reasons Why Some Kids Struggle and Others Shine”  i  “UnSelfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About Me World.”  

POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete