2. godina Djeca

Njega dječjih zubi – sve što trebate znati

Njega dječjih zubi - sve što trebate znati Bebe.hr portal

Nicanje zubića kod djece za mnoge roditelje predstavlja izazov jer se suočavaju s plačem, razdražljivošću i nemirom svoga djeteta. Dijete plače jer proživljava bolnu promjenu, a roditelji jer ne znaju kako pomoći svome mališanu. Razvoj zubiju započinje već u maternici, a kod većine djece počinju nicati između 4. i 7. mjeseca starosti. Najčešći redosljed izbijanja zubi je: donja dva središnja zuba, zatim gornja središnja četiri te donje dvojke. Posljednji od zubi pojavljuju se drugi kutnjaci koji niknu oko djetetove treće godine do kada im mora izrasti svih 20 mliječnih zubi.

Mnogi roditelji smatraju kako mliječne zube, kada se jednom pokvare, nije potrebno popravljati jer će ionako uskoro ispasti, a njegovo mjesto zamijeniti će nov i zdrav zub. Naravno stvarnost je sasvim drugačija te svaki pokvareni zub treba shvatiti ozbljino, bio mliječan ili ne. Kako pravilno njegovati mliječne zubiće kako bi što duže vremena ostali zdravi i ne izazivali zubobolju kod mališana saznajte u tekstu.

 width=

Kako brinuti o mliječnim zubima?

Redovito idite na preglede kod zubara

Čim vaše dijete dobije prvi zubić (najčešće je to oko prvog rođendana) vrijeme je za posjet stomatologu. Pravilo je da svakih šest mjeseci povedete dijete zubaru na rutinski pregled i čišćenje zubi. Ako nema nekih posebnih problema, zubar će pregledati i izbrojiti zube (ili zub!). To je dobar način da se vaše dijete navikne na posjete ordinaciji i razbije strah od strašnih čudovišta u bijelog kuti, a vi ćete dobiti informacije o preventivnoj njezi zubi. Glavni cilj je da posjeti zubaru budu za dijete sretno i ugodno iskustvo, a ne trauma. Redoviti odlazak stomatologu spriječit će pojavu karijesa i ozbiljnijih oralnih problema.

Pripazite na kvalitetu i kvantitetu namirnica

Važno je koju vrstu namirnica dijete jede i koliko često. Kada se šećer i škrob spoje s običnim bakterijama u ustima, može se stvoriti kiselina koja oštećuje strukturu zuba i uzrokuje karijes. Što više dijete jede šećer i škrob to su zubi više izloženi kiselini. Prehrana koja se sastoji od redovitih zdravih obroka i uzimanja dovoljne količine vode tijekom dana spriječit će kiselinu i pojavu karijesa. Nije realno očekivati da dijete neće pojesti koji zalogaj između obroka, no u takvim slučajevima ponudite voće i povrće umjesto slastica.

 width=

Obavezno pranje zubi dva puta na dan

Jednako je važno da djeca peru zube najmanje dva puta na dan, idealno, nakon svakog obroka. Imajte na umu da je najvažnije dobro oprati zube prije spavanja jer se proizvodnja sline uspori tijekom sna te tako daje priliku kiselini da ošteti zube. Od najranije dobi usadite djetetu naviku redovitog pranja zubi jer ta navika ostaje ostatak života.

Provjerite sastav paste za zube koju dijete koristi

Kada ugledate prvi zubić na vašoj bebi nije ga potrebno odmah prati pastom za zube. Do prve godine zubiće je dovoljno brisati gazom. Oko prve godine možete u djetetovu higijenu uvesti čišćenje zubiju s četkicom i vodom (pripazite da prilikom kupovine četkice za zube kupite pravilnu s obzirom na djetetov uzrast). Pastu za zube možete početi koristiti tek nakon druge godine. Kako dijete prilikom pranja zubi proguta dio paste važno je pripaziti na njezin sastav, osobito na fluor koji se u dječjim pastama javlja u manjoj količini.

Ne dopustite spavanje s bočicom

Kod djece koja cijelu noć drže bočicu može se javiti tzv. karijes bočice. Kada tijekom noći u djetetovim ustima ostane mala količina mlijeka ili bilo kojeg drugog napitka može doći do pojave karijesa. Bilo koja tekućina koju dijete uzima, a sadrži šećer potencijalno je opasna jer može negativno