2. godina 3. godina Djeca

Odvikavanje od pelena – kada i kako početi?

Odvikavanje od pelena

Kad je u pitanju odvikavanje od pelena, vrijeme je sve. Pitate se što to uopće znači? To znači da ako započnete s privikavanjem na kahlicu onda kad vaše dijete nije spremno, rezultati sigurno neće biti zadovoljavajući. Cijeli proces zadat će vam puno muke i oduzeti jednako toliko vremena – uzalud. S druge strane, ako propustite pravu priliku, vaše dijete se još više može odupirati cijelom procesu kasnije kad vi pokušate. Pitanje svih pitanja je kako onda znati kad započeti s odvikavanjem?

Kad je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena?

Većinom je vrijeme za odvikavanje od pelena između druge i treće godine djetetovog života. Neka vam taj podatak posluži okvirno i nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom, jer svako je dijete drugačije i ima svoj ritam i brzinu razvoja. Kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena i prelazak na kahlicu, pokazat će interes. Počet će promatrati vaše toaletne navike i postavljat će pitanja. Objasnite mu da odlazite na wc školjku umjesto korištenja pelena. Ako vam i bude neugodno, pustite dijete da ode s vama u kupaonicu i promatra. Ovo se odnosi na oba roditelji i češće je odupiranje očeva, iako je to zapravo nelogično uzmemo li u obzir javne wc-e i pisoare koji su tamo poredani jedan pored drugog.

Još jedan važan znak da je vaše dijete spremno za prelazak na kahlicu je sposobnost da samo povuče hlače gore-dolje. Ako je vaše dijete savladalo ovaj korak u odijevanju, odvikavanje od pelena trebalo bi biti puno jednostavnije.

Djetetova spremnost na odvikivanje pokazuje se i u učestalosti uriniranja. Ako je to još uvijek vrlo često, na svakih pola sata ili sat, nije spremno. Ali ako je razmak između uriniranja dva sata i više, to je znak da je dijete sposobno zadržati mokraću, a to je ključno za odvikavanje u bilo kojoj dobi.

 width=

Savjeti za odvikavanje od pelena

Za početak znajte da su strpljenje i upornost ključ uspjeha u odvikavanju od pelena. Vaš stav neka bude ležeran i opušten da bi dijete moglo bez straha krenuti u cjelokupni proces. Ako za vrijeme odvikavanja dijete slučajno obavi nuždu u gaćice, nemojte povisivati ton ili kažnjavati dijete. Pružite mu potporu i utjehu.

Možda najbolji savjet koji vam možemo dati je da od odvikavanja napravite igru. Djetetu na kahlici pravite društvo, čitajte mu slikovnice i igrajte se s njim. Osim toga, pružite mu mogućnost da odabere kahlicu koju on hoće i koja ga podsjeća na nešto što voli. Na taj način dijete će s veseljem svaki put iznova sjedati na nju.

Vrijeme je za donje rublje! Kupite djetetu otkačeno donje rublje ili neka samo odabere ono koje mu se sviđa. Opet je u pitanju sitnica, ali dovoljno velika da potakne dijete da se u potpunosti odvikne od pelena.

Sljedeći savjet odnosi se na praktičnu robu koju vaše dijete treba nositi za vrijeme odvikavanja. Nakratko zaboravite na kombinezone i bodije i obucite dijete u hlače koje se jednostavno spuštaju ili praktične haljine koje se jednostavno mogu podignuti.

Nakon ovih savjeta, ostalo nam je još samo da vam poželimo sreću i ukažemo da na ovo ne gledate kao obavezu, već kao još jednu priliku za zbližavanje s vlastitim djetetom.

 width=