1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Orašasti plodovi: Prednosti i rizici za djecu

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi pružaju proteine, korisne masti, prehrambena vlakna, te mnogo vitamina i minerala koji će pomoći u djetetovu razvoju. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija orašastih plodova kao dio zdrave prehrane pomaže u regulaciji tjelesne težine i može pružiti zaštitu od kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.

Orašasti plodovi prirodno obiluju hranjivim tvarima poput vitamina, minerala, antioksidansa, zdravih masti, proteina i vlakana koji pomažu rastu, razvoju i učenju kod djece. Primjeri orašastih plodova uključuju bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, kestene, lješnjake, orahe, pinjole, pistacije i orah. Kikiriki su tehnički mahunarke, ali često se smatraju orašastim plodovima zbog sličnog nutritivnog sastava.

Orašasti plodovi skrivaju mnoge koristi

Iako različite vrste orašastih plodova dijele slične profile makronutrijenata, uključujući proteine, ugljikohidrate i masti, mogu pokazivati ​​suptilne razlike u sadržaju mikronutrijenata.

Obiluju “dobrim mastima”, posebno mononezasićenim mastima (prisutnima u većini vrsta orašastih plodova) i polinezasićenim mastima (pretežito u orasima). Njihov sadržaj zasićenih masti je nizak. Orašasti plodovi su odličan izvori prehrambenih proteina, nudeći alternativu životinjskim izvorima proteina.

Neki orašasti plodovi također sadrže povišene razine aminokiseline arginina, koja pridonosi zdravlju krvnih žila. Ne sadrže prehrambeni kolesterol. Orašasti plodovi bogati su prehrambenim vlaknima. Obiluju fitokemikalijama koje djeluju kao antioksidansi.

Bogati su vitaminima i mineralima, uključujući vitamin E, B6, niacin i folat. Sadrže i minerale poput magnezija, cinka, biljnog željeza, kalcija, bakra, selena, fosfora i kalija.

Rizici hranjenja male djece orašastim plodovima

Cijeli orašasti plodovi nisu prikladni za djecu mlađu od 3 godine zbog opasnosti od gušenja ako se ne žvaču dobro. Međutim, namazi od orašastih plodova ili paštete (kao što su kikiriki ili badem maslac ili ulja od orašastih plodova) mogu se uključiti u prehranu male djece od 6 mjeseci.

Važno je napomenuti da svi orašasti plodovi, kikiriki i sjemenke mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući anafilaksiju, kod osoba s alergijama na orašaste plodove. Za razliku od nekih drugih alergija koje djeca mogu prerasti, alergije na kikiriki često opstaju i u odrasloj dobi. POVEZANO: Kako znati ima li vaša beba alergijsku reakciju na hranu?

Alergije, uključujući alergije na orašaste plodove i sjemenke, nemaju lijeka. Stoga, ako vi ili vaše dijete imate poznatu alergiju na orašaste plodove ili sjemenke, važno je izbjegavati orašaste plodove, sjemenke i proizvode koji ih sadrže dok se ne konzultirate s liječnikom specijalistom za alergije na hranu (alergolog). Oni će provesti medicinski nadzirane testove hrane kako bi utvrdili na koje specifične orašaste plodove ili sjemenke možete biti alergični.

Kod uvođenja orašastih plodova i sjemenki u prehranu dojenčadi i male djece, preporučuje se da se to radi u obliku namaza kako bi se smanjila opasnost od gušenja. Cijele orašaste plodove ne biste trebali davati djeci sve dok ne navrše 3 godine.

Orašasti plodovi u prehrani djece do 3 godine

Uvođenje orašastih plodova u prehranu djeteta može se započeti kada dijete počne jesti čvrstu hranu, obično oko 6 mjeseci starosti. Prije nego što to učinite, konzultirajte se s pedijatrom kako biste bili sigurni da je dijete spremno za ovu vrstu hrane. Prvi korak je davati djetetu mljevene orašaste plodove ili orašaste namaze. Možete kupiti orašaste maslace namijenjene djeci ili sami napraviti namaz mljevenjem orašastih plodova s malo vode.

Uvijek dajte orašaste plodove djetetu pod vašim nadzorom. Neka prva iskustva s orašastim plodovima budu tijekom zajedničkih obroka. Počnite s malom količinom i pratite reakciju djeteta. Ako nema negativnih reakcija, možete postupno povećavati količinu. Ako postoje obiteljska povijest alergija na orašaste plodove ili druge alergije, budite posebno oprezni i konzultirajte se s liječnikom. POVEZANO: Testiranje djece na alergije

Prije nego što uvedete orašaste plodove u prehranu djeteta, svakako se konzultirajte s pedijatrom kako biste dobili individualne smjernice i preporuke temeljene na zdravstvenom stanju vašeg djeteta. Pravilnim uvođenjem orašastih plodova u prehranu djeteta i pažljivim praćenjem reakcija, možete osigurati siguran i hranjiv dodatak prehrani.

Uvođenje orašastih plodova u prehranu vašeg djeteta do 3 godine može biti korisno za pružanje esencijalnih hranjivih tvari i promicanje zdravih prehrambenih navika. Međutim, ključ je pažljivost i postupno uvođenje kako bi se osigurala sigurnost. Pratite smjernice pedijatra, pružite djetetu orašaste plodove u obliku namaza ili mljevenih verzija, i uvijek budite prisutni tijekom obroka. Orašasti plodovi su vrijedan izvor nutrijenata, a s pažljivim nadzorom, mogu biti i ukusna i sigurna komponenta prehrane vašeg djeteta. POVEZANO: Alergije na hranu kod djece: Najčešće alergije, trajanje i kako pomoći!