Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Osobine djece narcisoidnih roditelja

Osobine djece narcisoidnih roditelja Bebe.hr portal

Često su nisko samopoštovanje, osjećaj srama i krivnje u odrasloj dobi, zapravo osobine djece narcisoidnih roditelja. Biti izložen narcisoidnom ponašanju roditelja može imati dugoročne posljedice na djecu.

Što znači biti narcisoidan roditelj?

Narcisoidan roditelj je egocentričan i ima prenapuhanu sliku o sebi. Vjeruje da je bolji od drugih i često zanemaruju potrebe i brige drugih ljudi. To uključuje i djecu, jer vjeruju da su njihove vlastite potrebe i osjećaji najvažniji. Kao i kod svakog ponašanja, narcizam može varirati u stupnju ozbiljnosti. U težim slučajevima pate od narcisoidnog poremećaja osobnosti (NPD). Razlikovanje između narcisoidnih osobina i NPD-a zahtijeva procjenu ovlaštenog psihologa.

Što karakterizira djecu narcisoidnih roditelja?

 width=
  • Nisko samopoštovanje i žudnja za potvrdom drugih

Dijete se pod utjecajem narcisoidnog roditeljstva može se osjećati nesposobno i imati nisko samopoštovanje. Iako možda nisu svjesni ovih teških osjećaja, oni se mogu odvijati u pozadini i imati dubok učinak na njihov svakodnevni život.

Narcisoidni roditelji koriste dijete kako bi ispunili svoje nezadovoljene potrebe za divljenjem, pohvalom, priznanjem i postignućem. Što uči dijete da neprestano traži njihovo odobravanje.

  • Postaju “ugađači ljudima”

Ova djeca kada odrastu mogu postati izuzetno požrtvovna u svojim romantičnim vezama. Ugađaju ljudima i nemaju vlastito mišljenje, želje ili snove jer su bili ušutkani kao djeca kako bi zadovoljili svoje roditelje. Možda ćete nastojati zadovoljiti druge, čak i ako im to na neki način šteti. Često će završiti u vezi s narcisoidnim partnerima jer im je to poznato. POVEZANO: Naučite djetetu reći NE

  • Osjećaj krivnje i srama

Djeca su često ismijavana ili ponižavana zbog vlastitog mišljenja ili osjećaja. Učinci srama mogu biti iscrpljujući i uzrokovati probleme u odrasloj dobi.

  • Postaju “roditelj” narcisima preuzimanjem odgovornosti umjesto njih
  • Teško izražavaju svoje potrebe i emocije

Naučili su ne izražavati svoje potrebe i emocije jer su ih tijekom djetinjstva potiskivali. I nisu naučili kontrolirati svoje negativne emocije. Stoga im je teško regulirati negativne osjećaje, poput ljutnje ili tuge.

  • Imaju nedostatak vlastite vrijednosti zbog zavidnog roditelja koji umanjuje njihov uspjeh
  • Nedostatak granica ili loše granice u odnosima

U djetinjstvu su učeni da slijede upute i da ne govore što misle. Nije im pružena prilika da potvrde svoju neovisnost ili prava. Stoga u odrasloj dobi teško održavaju granice ili zauzimaju za sebe. POVEZANO: Znakovi nezdravih granica u odnosima

Djeca emocionalno napreduju kada imaju roditelje koji su usredotočeni na njihovo emocionalno blagostanje i rast. A ne isključivo na vlastite potrebe. Također su djeca narcisoidnih roditelja izložena većem riziku od fizičkog zlostavljanja.

POVEZANO: Briga o unuku tijekom rastave ili razvoda roditelja