Djeca Promo

Pisanom riječi protiv predrasuda: Slikovnica “Grga traži obitelj”

Pisanom riječi protiv predrasuda: Slikovnica "Grga traži obitelj" Bebe.hr portal

U veljači ove godine 4439 djece bilo je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, od toga ih je 2133 smješteno u domovima, a 2306 u udomiteljskim obiteljima.  Autor Tomo Vega putem svojih slikovnica želi senzibilizirati javnost o problemima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Njezina dodatna vrijednost je i to što je u  potpunosti prilagođena osobama s disleksijom. 

O iznimno teškom i dugotrajnom procesu posvajanja djece u Hrvatskoj priča se već dugi niz godina. Činjenica je da broj djece u sustavu iz godine u godinu raste. U Hrvatskoj se godišnje posvoji iznimno malo djece, a u svemu tome najviše pate upravo mališani. Oni koji nažalost nisu imali sreću da odrastaju u obiteljskom okruženju kao njihovi vršnjaci. Iako smo svi svjesni surove realnosti, zapitamo li se ikad kako je toj djeci? Kako izgleda njihovo odrastanje u domovima? Gube li nadu da će ikad imati obitelj i da će doživjeti ljubav na koju itekako imaju pravo?

 

 width=

Slikovnica i edukacija

Upravo kao odgovor na ta pitanja nastala je slikovnica “Grga traži obitelj“. Napisao ju je Tomo Vega, a riječ je o priči o dječaku koji živi u Domu za nezbrinutu djecu. S nestrpljenjem čeka dan kada će dobiti roditelje i obitelj koju će zvati svojom. Jednog jutra Grga saznaje da je njegova najbolja prijateljica posvojena i da je zauvijek napustila Dom. Sretan zbog nje, ali u isto vrijeme tužan i usamljen, odlazi u svoju sobu kako bi posložio svoje misli i osjećaje. I dok se pita kada će on dobiti obitelj, pojavljuje se neobičan dječak i počinje mu praviti društvo. S novim prijateljem Grga počinje dijeliti svoje želje, strahove i nadanja. Njih dvojica pokreću svoju tajnu misiju kako bi Grga što prije dobio roditelje i obitelj koju silno želi.

Tomo Vega, autor slikovnice, iza sebe već ima iznimno uspješnu slikovnicu “Lukasova plesna pustolovina“. Vrlo je realno prikazao kroz što prolaze dječaci koji se bave plesom i time educirao djecu i roditelje.  Kako je odlučio obrađivati teme o kojima se malo priča ili šuti, promatrao je stanje u društvu, posebno u sektoru socijalne skrbi i zakonodavstva. Tako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj“. Naime, Tomo je inače trener akrobatskog rock’n’rolla te radi s djecom koja imaju podršku i ljubav svojih roditelja. Htio je napraviti nešto lijepo za onu djecu koja, nažalost, nemaju idilično djetinjstvo. Pri kreiranju ove slikovnice, kako bi ona bilo što realnija, razgovarao je s dječjim psiholozima i psihoterapeutima te pročitao mnoštvo intervjua prije nešto što je krenuo s pisanjem.

 width=

Prilagođeno osobama s disleksijom

“Tekst je u cijelosti moj i ja preuzimam potpunu odgovornost ako sam negdje fulao. Kada je rukopis bio gotov obratio sam se Adopti, udruzi za potporu u posvojenju, kako bi mi i oni dali svoje mišljenje. Nisam htio da i jedna riječ povrijedi bilo koje dijete ili izazove neku negativnu emociju. Isto tako Marta Divjak iz Inicijative ‘Moramo vam nešto reći’ je skroz spontano ušla u moj život i s oduševljenjem prigrlila ovu slikovnicu. Nakon što su mi oni dali nekoliko vrijednih savjeta i na koncu vrlo pozitivne kritike, sve je bilo spremno za lekturu, ilustracije i tisak“, pojašnjava Vega.

“’Želim pisati o poteškoćama s kojima se susreću djeca zbog svoje različitosti, a s ciljem da im dam podršku, junake i narative s kojim će se moći poistovjetiti.  S druge strane kroz svoje priče želim ukazati na probleme u društvu te na taj način pokušati promijeniti svijest ljudi.” – navodi Tomo Vega,

Zanimljivost ove slikovnice je u tome što je potpuno prilagođena osobama s disleksijom. Za vizualni identitet, odnosno za ilustracije, zadužena je Mirna Savić koja je priči dala novu, životnu dimenziju. Priču “Grga traži obitelj“ o odrastanju kakvo nitko ne bi trebao imati, brigama, ali i ljubavi, veselju te nadi u bolje sutra možete naručiti online na linku.