Podučavanje dječaka o odnosima s poštovanjem

22/06/2022

Dječaci su uglavnom odgajani u okruženju koje od njih očekuje da budu čvrsti i da riskiraju kako bi dokazali svoju muškost. Uči ih se odvojiti od svih emocija osim od ljutnje kako ne bi izgledali “slabo” ili “poput curice”.

Vrijeme je da prekinemo ovu nepravdu u kojoj svakodnevno nesvjesno sudjelujemo. Niti su djevojčice slabe, niti je emocija slabost. Dapače, bez obzira na spol, nije lako jednostavno verbalizirati svoje osjećaje. I često je potrebna puno veća hrabrost i zrelosti da se u tome uspije.

Prenosimo savjete dr. Justin Coulson, sa Parenting SA, priznatog govornika o roditeljstvu, autora i istraživača, koji raspravlja o ‘dječačkom kodeksu’ i njegovom utjecaju na dječake od najranije dobi. On daje savjete roditeljima kako pomoći dječacima da preoblikuju “boy code” kako ne bi bili sputani njime. To uključuje pomaganje s emocijama, granicama i razvijanje odnosa s poštovanjem. Također potiče roditelje da ne krive same dječake nego da promijene kulturu koja stvara dječački kodeks.

Najlakši način da dokažete muškost je da drugima kažete da ste vi ‘glavni za vas’. A dječaci ponekad znaju biti prilično nespretni i bez poštovanja u svojim nastojanjima da dokažu koliko su neovisni. Često imaju osjećaj da svoju neovisnost moraju pokazivati ​​otvoreno i agresivno. A posebno prema onima koje smatraju slabijima od njih ili onima kojih se ne boje. A to često znači djevojke i žene.

Dakle, kako bismo trebali naučiti naše dječake, da poštuju sve, a posebno djevojke i žene?

 

5 taktika za učenje dječaka o poštivanju drugih

 

1 Ponovno definirati ‘dječački kod’ kroz postavljanje pitanja. Misliš li da je biti muškarac povrijediti? Odnosi li se pravi muškarac zaista s nepoštivanjem prema drugima? Ova pitanja treba postaviti samo u mirnim trenucima koje imate sa svojim dječakom. Možete s njima započeti temu o tome što zapravo znači biti muškarac.

2 Roditelji trebaju dati dobar primjer. I tate i mame. To znači da svojim dječacima trebamo pokazati poštovanje, uvažiti ih i jedno drugog. To znači da muškarci trebaju pokazati spremnost da pažljivo slušaju žene i nikada ih, nikada, nikada ne degradiraju. Kada tražimo poštovanje, moramo to učiniti s poštovanjem. Ovo se nikako ne postiže sa rečenicama: ‘Moraš mi pokazati malo poštovanja!’. Nego se pokazuje djelima.

3 Graditi osjećaj empatije. Mogli biste pokazati na nekoga tko treba pomoć i pozvati dječake da razmisle kako mogu promijeniti život te osobe na bolje. Kada izgradimo osjećaj empatije i perspektive, te želju da zapravo pomognemo drugima, možemo stvoriti dječake koji poštuju.

4 Dječaci trebaju našu pomoć oko granica. Pogotovo oko svega što vide u medijima. Ima dosta dostupnih filmova i glazbe koja prikazuju odnose bez poštovanja kao na privlačan obrazac.

5 Dječacima su potrebni mentori koji grade snažne odnose povjerenja kroz interakcije s poštovanjem. Treba im netko na koga će se ugledati.

Ako želimo dječake s poštovanjem, moramo ih prestati kriviti i početi preuzimati odgovornost za ono što ovjekovječujemo i poučavamo kao društvo. Poštivanje sebe i drugih ključ je za sretne i dugoročno uspješne odnose i osjećaj zadovoljstva.

Izvor:

Parenting SA – Breaking the ‘boy code’: teaching boys about respectful relationships – Justin Coulson

POVEZANO: 3 godine: Načini kako poticati emocionalnu sigurnost i učenje kod djeteta

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr