Bebe Djeca

Problemi s ušima kod djece

Problemi s ušima kod djece Bebe.hr portal

Problemi s ušima kod djece, poput bolova u ušima i ljepljivog uha, česti su. I to puno učestaliji i uobičajeniji nego kod odraslih. Postoje tri glavne infekcije odnosno bolesti uha, koje odgovaraju trima glavnim dijelovima uha: unutarnje, srednje i vanjsko.

 

Problemi sa vanjskim uhom

 

Infekcija

Ponekad se javlja infekcija u vanjskom uhu; može se pojaviti i nakon plivanja. Obično postoji osjetljivost, svrbež ili iscjedak iz uha. Tada odite doktoru koji će pregledati ušni kanal i propisati kapi za uši. Ako infekcija ne reagira na liječenje, potrebno je uputiti se specijalistu za uho, nos i grlo.

Problemi s ušima kod djece

 

Višak voska

Koža vanjskog uha (ušni kanal) proizvodi vosak koji pomaže u zaštiti uha. Ovaj vosak obično izlazi sam i treba čistiti samo vanjsko uho vašeg djeteta. Može se čistiti vlažnom maramicom međutim nemojte koristiti pamučne štapiće! Oni mogu oštetiti uho i dodatno potisnuti vosak. Povremeno se višak voska skuplja u vanjskom uhu i možda će ga trebati ukloniti. Provjerite sa liječnikom koji vam može propisati kapi.

 

Problemi sa srednjim uhom

Srednje uho je mali prostor iza bubnjića, ispunjen zrakom i sadrži tri sićušne kosti. Srednje uho se povezuje sa stražnjim dijelom nosa eustahijevom cijevi. Ova cijev se nakratko otvara kada progutamo ili zijevnemo i tada se zrak pusti u srednje uho.

Veličina Eustahijeve cijevi kod dojenčadi je približno 17,5 mm, a zatim nastavlja rasti do duljine od oko 37,5 mm kada dosegne zrelost. Kut Eustahijeve cijevi kod dojenčadi i djece je samo oko 10° od ravnine očiju. Kod odraslih je kut oko 45°. Ova razlika od 30°smatra se jedinim čimbenikom koji povećava rizik od razvoja disfunkcije srednjeg uha, infekcije uha i ostalim oštećenjima kod djece.

 

Infekcija srednjeg uha

To se obično događa kada je vaše dijete prehlađeno. Ako je otvor eustahijeve cijevi začepljen, klice se mogu nakupiti u srednjem uhu jer ne mogu istjecati iz srednjeg uha. Također, zrak ne može doći do srednjeg uha. Vaše dijete može imati bol u uhu, groznicu ili smanjen sluh. Infekcija srednjeg uha zahtijeva hitnu procjenu vašeg liječnika. Koji može razmisliti o propisivanju antibiotika i lijekova protiv bolova ako je potrebno.

Problemi s ušima kod djece odnosno infekcije srednjeg uha veća kod onih s alergijama, koji žive s pušačima, s rascjepom nepca ili s Downovim sindromom.

 

Ljepljivi otitis ili ljepljivo uho

Kada dođe do upale srednjeg uha, sluznica srednjeg uha luči više tekućine, može biti tanje ili deblje (kao ljepilo). Ako tekućina ne nestane u roku od 3 mjeseca, to se zove ‘ljepljivo uho’. Vaše dijete slabo čuje kroz ovu tekućinu i može imati poteškoće sa sluhom, biti razdražljivo ili povremeno čak može biti izvan ravnoteže. Vaše dijete će morati posjetiti doktora.

Problemi s ušima kod djece

Tekućina može i prirodno nestati, a ako tekućina ne nestane do 3 mjeseca ili ako vaše dijete ima gubitak sluha ili govora, može se uputiti pedijatru ili specijalistu za uho, nos i grlo na liječenje.

Djecu se ne smije ostavljati dulje vrijeme s netretiranim ljepilom u ušima. Gubitak sluha može utjecati na razvoj govora vašeg djeteta, razumijevanje jezika, čitanje ili pravopis. Preporučljivo je da Vaše dijete obavi pregled sluha prije i nakon liječenja.

Kako održati uši suhima

  • djeca koja se liječe umetanjem uložaka (cjevčica) savjetuje se da voda ne ulazi u uši (kada plivaju, kupaju se u kadi..)
  • koristite čepiće za uši ili vatu premazanu vazelinom kada se dijete kupa
  • dodatni sloj zaštite, kao što je kapa za plivanje ili obloga za uši koja pokriva čepiće za uši, može biti od pomoći

 

Problemi sa unutarnjim uhom

 

Gubitak sluha

Gubitak sluha može biti uzrokovan problemima unutarnjeg uha. I tada su vanjsko i srednje uho obično normalni.

 width=

Neka djeca dobiju gubitak sluha nakon rođenja, čak i ako su prošla pregled sluha novorođenčeta pri rođenju. Ako mislite da vaše dijete u bilo kojoj dobi ne čuje ili ne sluša, potražite savjet liječnika. Roditelji su dobri promatrači i često su vrlo točni kada posumnjaju na gubitak sluha kod svojih beba ili male djece.

Sluh djece može se ispitati u bilo kojoj dobi. Sluh vašeg djeteta može se ispravno ispitati samo u zvučno izoliranoj prostoriji.  Pazite na gubitak sluha sa ili bez ljepljivog uha. Ne dopustite da traje dugo i provjerite vraća li se sluh u normalu nakon što je uho zacijelilo.

Izvor:
https://www.schn.health.nsw.gov.au/fact-sheets/ear-problems-in-children
http://www.hnekidshealth.nsw.gov.au/

POVEZANO: Roditeljstvo s invaliditetom