1. godinaDjecaPrvi koraci vaše bebe

Velika životna prekretnica Prvi koraci su nešto što niti jedan roditelj ne želi propustiti. Prve korake možete očekivati između 9. i 18. mjeseca života iako većina beba prohoda oko prvog rođendana. Primijetili ste znakove koji ukazuju kako je do jučer vaša mala bebica spremna za hodanje. Sigurno ste jako uzbuđeni zbog njenih prvih koraka ali pokušajte ostati strpljivi. Požurivanje djeteta je najčešće pogreška roditelja. Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja, a pokušaji roditelja da nauče dijete motoričkim radnjama zapravo ometa normalan razvoj motorike. Najbolje što možete učiniti je pružiti potporu, poduzeti mjere za sigurnosti...
3 godine prije

Velika životna prekretnica

Prvi koraci su nešto što niti jedan roditelj ne želi propustiti. Prve korake možete očekivati između 9. i 18. mjeseca života iako većina beba prohoda oko prvog rođendana.

Primijetili ste znakove koji ukazuju kako je do jučer vaša mala bebica spremna za hodanje. Sigurno ste jako uzbuđeni zbog njenih prvih koraka ali pokušajte ostati strpljivi. Požurivanje djeteta je najčešće pogreška roditelja. Motorički razvoj zdravog djeteta odvija se potpuno spontano prema prirodnim zakonima kretanja, a pokušaji roditelja da nauče dijete motoričkim radnjama zapravo ometa normalan razvoj motorike. Najbolje što možete učiniti je pružiti potporu, poduzeti mjere za sigurnosti i čekati. Prije no što se nadate čut ćete tapkanje nožica po cijelom stanu!

Vaša beba je spremna za hodanje:

  • ako se može kotrljati
  • ako može puzati
  • ako može puzati na guzi

 

Zaboravite na požurivanje 

Neka djeca nikad ne pužu, nego prijeđu ravno sa stajanja na hodanje; i to je savršeno normalno. U ovoj fazi važno je da vaše dijete koristi svoje noge i ruke kako bi se kretalo. Pratite napredak svojega djeteta bez žurbe. Ako primijetite kako svaki put može nešto više od prethodnog, nemate razloga za brigu. Većini beba potrebno je nevjerojatnih 1000 sati vježbe od prvog uspravljanja do hodanja. Olakšajte ih taj proces i pružite podršku.  Najvažnija stvar za hodanje su snažni leđni mišići, a njih bebe razvijaju dižući glavu dok leže na trbuhu. Stoga se pobrinite da beba provede dovoljno vremena na trbuhu dok je budna. Dobra vježba za ravnotežu i pokretljivost je kotrljanje po podu s vašom bebom koje će biti zabavno i korisno. Vježbajte s djetetom naginjanje prema naprijed ili puzanje jer tako jača vrat, leđa, noge i ruke te stječe bolju kontrolu nad kukovima. Sljedeći stupanj se svladava nakon što je vaše dijete sposobno samostalno stajati. Dopustite bebi da hoda držeći se za vaše ruke. Povremeno pustite jednu ruku kako bi beba mogla eksperimentirati s ravnotežom. Ili se malo odmaknite od djeteta i hvalite ga dok samostalno stoji. Pružite bebi puno potpore i pohvala. Nakon što je svladala stajanje, možete očekivati male otiske dlanova svuda po kući kuda se beba šeće, od zida do stolca pa do stolića. Pomozite “malom hodaču” tako da složite čvrst namještaj koji će mu olakšati put po sobi. Beba još možda ne zna sjesti iz stajaćeg položaja, ali to je nešto što će naučiti sama od sebe prije nego što počne samostalno hodati. Budite blizu kako biste mogli pridržati guzu da beba može sjesti, a da se ne ozlijedi.

 

Sigurnost na prvom mjestu!

Vaša beba može se kretati brže nego što mislite! Stoga je to pravo vrijeme da učinite svoj stan još sigurnijim za djecu:

  • Maknite niske stolove s oštrim rubovima koje je teško dovoljno dobro zaštititi kako bi se izbjegle ozljede. Također maknite namještaj koji se može lako prevrnuti.
  • Pretražite stan kako biste našli predmete na koje se vaše dijete može spotaknuti. Pričvrstite tepihe i maknite igračke s poda kako se dijete ne bi okliznulo.
  • Postavite sigurnosnu zaštitu na stube kako biste spriječiti penjanje.
  • Niske ormariće koji su u dosegu djeteta držite zaključanim.

Bebe.hr

Leave a Reply