1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Razvod u obitelji: Kako pomoći djeci da se nose s razvodom roditelja?

Razvod u obitelji: Kako pomoći djeci da se nose s razvodom roditelja? Bebe.hr portal

Kako pomoći djeci da se nose s razvodom ovisiti će o njihovoj dobi, razvoju i temperamentu. I prema tome i njihovoj reakciji. Mala djeca možda nemaju riječi kojima bi rekli kako se osjećaju. Ali mogu to pokazati svojim ponašanjem.

Neka od tih ponašanja su promijene navike prehrane ili spavanja. Agresivnije ponašanje ili postanu posebno ovisni o vama. Mogu se početi ponašati mlađe za svoje godine. Na primjer ponovno početi mokriti nakon što su već koristili toalet. Djeca školske dobi sposobnija su govoriti o svojim osjećajima, ali ih isto tako mogu i glumiti.

Također djeca bi mogla misliti da ako budu stvarno dobri da će se roditelji pomiriti ili će se vratiti na staro stoga je bitno da znaju da to nema nikakve veze s njima.

pomoći djeci da se nose s razvodom

Djeca se često ne prilagode novonastaloj situaciji odjednom. Neko vrijeme mogu izgledati u redu, a zatim pokazuju znakove da se ne nose. Mogu se i povući se ili imati problema s fokusiranjem.

Neka djeca možda neće htjeti reći kako se osjećaju jer se boje da ćete se naljutiti ili uzrujati.

Dječji osjećaji zbog prekida mogu biti jednako jaki kao i osjećaji roditelja.

Najviše stresa u prekidu kod djece izazivaju svađe i napetosti među roditeljima. Pomaže zadržati fokus na djeci, a ne problemima u vezi.

 

Kako pomoći djeci da se nose s razvodom?

Nije lako napraviti promjenu u novom obiteljskom uređenju i životnim aranžmanima. Potrebno je vrijeme i djeca će trebati vašu podršku dok se budu slagala u svom novom životu.

Djeci će pomoći da se snađu ako im objasnite na način na koji mogu razumjeti. Odgovarajte na njihova pitanja i slušajte njihove osjećaje. Reci djeci:

 • da razvod nema nikakve veze s njima i oni oni ne mogu promijeniti stvari
 • da će dalje vidjeti roditelja s kojim ne žive
 • da ste oboje još uvijek njihovi roditelji i da ovo ne mijenja nikako vašu ljubav prema njima
 • neka im bude jasno da ne moraju birati između vas

pomoći djeci da se nose s razvodom

Nemojte tražiti od mlađe djece da odlučuju o stvarima s kim žele živjeti. To im stvara veliki pritisak i tjera ih da biraju između roditelja. Kako djeca sazrijevaju, mogu imati više riječi u odlukama koje se na njih odnose.

Važno je ne opterećivati ​​djecu problemima odraslih ili tražiti od njih emocionalnu podršku. Dajte djeci osjećaj da imate kontrolu, čak i ako to ponekad ne osjećate. Dajte im do znanja da ste u redu čak i kada se činite uznemireni i da očekujete da će stvari krenuti na bolje.

O drugom roditelju je najbolje ne govoriti loše pred djecom. Ovo ih stvarno boli. Vrlo su odani i vole vas oboje.

Također može pomoći djeci da:

 • se držite uobičajene rutine sa vrtićem, prijateljima, sportom, klubovima
 •  imaju redoviti kontakt s drugim roditeljem (ako je to sigurno).
 • imati fotografije također može pomoći
 • održavati vezu djece s bakama i djedovima i drugom rodbinom, njihova podrška pomoći će im da se osjećaju sigurno
 • obavijestite odgajatelje ili učitelje što se događa kako bi mogli podržati vaše dijete
 • ako imate novog partnera uvodite ga polako, pogotovo ako su djeca još uvijek tužna
 • potaknuti djecu da razgovaraju s nekim od povjerenja koji nije dio onoga što se događa

Provođenje vremena u dvije kuće

 width=

Kada djeca provode vrijeme u dva doma, važno je da osjećaju da pripadaju u oba. Imati prostor koji je njihov i negdje za staviti svoje stvari može pomoći.

Djeca se mogu prilagoditi različitim pravilima i stilovima roditeljstva u dva doma. Pomaže ako roditelji ne potkopavaju jedni druge i ako se mogu dogovoriti oko važnih stvari kao što su vrijeme za spavanje i korištenje tehnologije. Ponekad ćete možda morati prihvatiti da stvari radite drugačije.

Pokušajte da vrijeme primopredaje bude bez stresa. Može pomoći da budete na vrijeme i pouzdani, te fleksibilni u dogovorima kada je to potrebno.

POVEZANO: Bake i djedovi: Savjeti za razgovor s roditeljima svog unuka kada ste u brizi