2. godina 3. godina Djeca

Šarlah kod djece

Šarlah

Šarlah prvenstveno pogađa djecu u dobi od 2 do 10 godina koja imaju streptokok grla ili kože. Ovu bolest uzrokuje toksin koji proizvodi strep bakterija. Što rezultira karakterističnim svijetlocrvenim, kvrgavim osipom. Osip se obično širi većim dijelom tijela.

Često nalikuje teškim opeklinama od sunca s malim, grubim izbočinama koje mogu izazvati svrbež, a tekstura im je nalik brusnom papiru. Općenito, osip se povlači unutar otprilike jednog tjedna. Iako se zahvaćena koža, kao i šake i stopala, mogu ljuštiti nekoliko tjedana. POVEZANO: Streptokok: Znakovi, simptomi i savjeti

Ako vaše dijete pokaže osip sličan ovom, važno je da se obratite svom liječniku. Liječenje antibioticima potrebno je za djecu s dijagnozom šarlaha.

Postoji velika vjerojatnost širenja šarlaha među pojedincima koji dolaze u bliski kontakt s nekim tko pati od bakterijske infekcije streptokoka, bilo u obliku upale grla ili kožne infekcije. Epidemije šarlaha mogu se obično pojaviti u sredinama poput vrtića i škola, gdje djeca imaju čest i izravan kontakt jedni s drugima.

Simptomi šarlaha se manifestiraju samo kod osoba koje su osjetljive na toksine koje proizvodi bakterija streptokok. Većina djece u dobi od 10 i više godina obično je razvila imunitet na ove toksine. Što ih čini manje sklonima obolijevanju. Iako rijetko, moguće je oboljeti od šarlaha više puta tijekom života. POVEZANO: Virusna upala grla kod djece

Šarlah – simptomi i liječenje

Karakteristika šarlaha je njezin prepoznatljiv osip, koji služi kao primarni pokazatelj bolesti. Tipično, osip počinje na vratu, licu ili prsima i postupno se širi na trup, ruke i noge. Unutar tjelesnih nabora, osobito u područjima kao što su ispod pazuha, laktovi i prepone, osip ima tendenciju da se manifestira stvarajući uočljive crvene pruge.

Dodatni simptomi koji se obično povezuju sa šarlahom uključuju crvenilo i bol u grlu, prisutnost groznice te naticanje žlijezda na vratu.

Štoviše, krajnici i stražnji dio grla mogu pokazivati bjelkastu navlaku ili izgledati crveno, natečeno i obilježeno bjelkastim ili žućkastim mrljama gnoja. U ranim stadijima infekcije, na jeziku se može pojaviti bjelkasta ili žućkasta navlaka, koja kasnije postaje crvena, kvrgava, često se naziva “jezik jagode“. Također nije neuobičajeno da djeca sa šarlahom osjete zimicu, bolove u tijelu, mučninu, povraćanje i smanjeni apetit.

U rijetkim slučajevima šarlah može nastati kao posljedica streptokokne infekcije kože poput impetiga ili zaražene posjekotine. U takvim slučajevima oboljelo dijete možda neće pokazivati simptome upale grla.

Liječenje šarlaha obično uključuje 10-dnevni režim uzimanja antibiotika. Najčešće propisivani lijekovi dolaze u obliku tableta, kao što su penicilin ili amoksicilin, iako su za mlađu djecu dostupne tekuće formulacije.

U slučajevima kada pojedinci imaju alergiju na penicilin, alternativni antibiotici poput eritromicina mogu se koristiti kao zamjena.

Nakon početka liječenja antibioticima, primjetno poboljšanje simptoma često se opaža unutar 24 sata, a drugi povezani simptomi obično se smanjuju unutar nekoliko dana. Međutim, važno je završiti cijeli tijek liječenja kako je propisano. To osigurava potpuno iskorjenjivanje infekcije i pomaže smanjiti rizik od razvoja rezistencije na antibiotike.

POVEZANO: Što je Zika virus i koji su simptomi?