2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Savjeti i njega Trudnice

Savjeti za još ukusniju pripremu kokica na štednjaku kod kuće!

Savjeti za još ukusniju pripremu kokica na štednjaku kod kuće! Bebe.hr portal

Saznajte kako postići još ukusniju pripremu kokica na štednjaku, plus kako dodati vlastite okuse. Nevjerojatno je lako i jednostavno napraviti pripremu kokica kod kuće, a svaka metoda kuhanja rezultira malo drugačijim okusima i teksturama.

Kada napravite svoje vlastite domaće kokice, možete kontrolirati sastojke koje koristite. Što je idealno ako želite izbjeći sol i aditive koji često prate pakirane vrste kokica za mikrovalnu pećnicu.

 

Zašto jesti kokice?

Kokice su jedne od najboljih grickalica s obzirom da su ukusne, hrskave, i lako dostupne kad se pojavi želja. Također su pune polifenola. To su spojevi koji se povezuju sa smanjenom stopom raka, poboljšanim zdravljem srca i boljom cirkulacijom krvi. Na kraju su i povoljne, što ih čini savršenim za hranjenje navečer uz dobar film.

Kokice su jako zdrav međuobrok. Međutim, mogu se pripremiti na načine koji nisu zdravi. Kokice u stilu kina mogu imati mnogo dodatnih kalorija u obliku preljeva od maslaca. Osim masti, kokice se često začinjavaju solju. Malo soli je u redu, ali nemojte pretjerivati.

Kokice su zdrave onoliko koliko ih pripremite. Budući da imate kontrolu nad sastojcima kada sami kuhate kod kuće, kokice možete napraviti zdrave i ukusne. To znači bez dodavanja previše kalorija ili dodatne soli.

Stoga krenimo sa savjetima od početka, kako napraviti još ukusnije kokice!

 

 width=

 

 

Ulje za pripremu kokica

Ako pripremate kokice na štednjaku, trebate vam ulje koje ima visoku točku dimljenja kako bi se jako zagrijalo prije dodavanja koštica. Ne želite zagorjeti ulje prije nego što uopće stavite zrna u tavu.

Najbolja ulja za pripremu kokica odnosno visoko zagrijavana ulja su:

  • ulje uljane repice,
  • ulje suncokreta,
  • biljno ulje,
  • kokosovo orašasto ulje,
  • ulje od kikirikija,
  • ulje sjemenki grožđa,
  • i ulje šafranike.

Najbolja ulja za dodavanje okusa nakon što su kokice gotove su ulja na niskoj temperaturi kao što su :

  • maslinovo ulje,
  • orahovo ulje
  • i ulje avokada

Odlični su za prskanje kokica nakon što je pucanje gotovo odnosno dodavanja malo okusa. Samo ih nemojte koristiti za zrna jer riskirate zagoreni okus.

 

Kada dodati sol na kokice?

Nemojte dodavati sol, začine ili bilo koje druge sastojke za okus dok zrna ne iskoče! Neki sastojci, poput soli, mogu spriječiti pravilno pucanje zrna. Bolje je pričekati do završetka iskakanja.

Osim toga, sastojci bolje prianjaju na vruće, pahuljaste kokice nego na hladna, tvrda zrna. To će maksimalno povećati količinu ukusnog okusa koja dopire do vaših usta dok grickate.

 

Kako napraviti kokice na štednjaku?

Ova klasična metoda kuhanja kokica zahtijeva ulje, za razliku od mikrovalne, tako da će vaš konačni rezultat imati više kalorija čak i bez dodavanja arome na kraju. Međutim, i dalje su zdravije i lakše od onih koje ćete pronaći u kinu. A možete birati sastojke koje ćete koristiti, što ih čini zdravijima od većine vrsta za mikrovalnu pećnicu.

Priprema: Dodajte 1/4 šalice zagrijanog ulja u tešku tavu od 5 litara s poklopcem. Zagrijte ulje do točke svjetlucanja, ali bez dimljenja. U ulje dodajte dvije-tri koštice. Ako pucaju ili se vrte, ulje je dovoljno vruće. Ako ne, pričekajte da iskoči, a zatim dodajte preostala zrna.

 

pripremu kokica

 

Zrna dodaje u jednom sloju na dno posude. Zatim protresite tavu da se svako zrno prekrije uljem. Vratite posudu na vatru. Stavite poklopac na tavu, blago poluotvoreno kako bi malo pare moglo izaći.

Kad čujete prvo pucanje, zatvorite do kraja i protresite tavu. Nastavite tresti 2 do 3 minute ili dok ne prestane pucati. Nemojte vraćati posudu na vatru.

Zatim uklonite poklopac, pazeći da izbjegnete paru i toplinu dok izlaze. Dodajte sol i ostale arome koje želite. I možete blago prsnuti uljem. Prebacite ih u veliku zdjelu i ne dopustite da kokice ostanu u vrućoj tavi; zrna mogu zagorjeti.

POVEZANO: Vaše dijete želi jesti samo tjesteninu? Kako tome doskočiti?