1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Savjeti za lakše podnošenje rastanaka kod djece

podnošenje rastanaka

Savjeti za lakše podnošenje rastanaka pomoći će vam da se vi i vaše dijete nosite s razdvajanjem do kojeg neminovno mora doći svaki dan. Naravno, ovdje ne pišemo o rastancima koji znače potpuni kraj. Već o klasičnim odlascima na posao ili odlasku djece u vrtić.

Uglavnom kada pišemo o djeci koja teško podnose rastanak obično se radi o separacijskoj anksioznosti. Djeca s separacijskom anksioznošću mogu plakati ili se držati za svoje roditelje u trenutcima u kojima bi trebala pristati na kratkotrajni rastanak. Anksioznost zbog odvajanja je čest dio dječjeg razvoja. Može započeti oko 6-7 mjeseci i doseći svoj vrhunac u djece u dobi od 14-18 mjeseci. Obično nestaje postupno tijekom ranog djetinjstva. POVEZANO: Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja kada dijete ide u vrtić

Rastajanje, čak i kratkotrajno, ponekada je veliki problem za dijete

Oprostiti se s djetetom nije uvijek lako. Bilo da vaša beba ili predškolsko dijete ide u vrtić ili imate dadilju koja dolazi nekoliko puta tjedno, rastanak može biti težak. Čak i odvođenje djeteta do bakine kuće može izazvati plačnu reakciju vašeg djeteta…a ona mu je baka!

U tim trenucima imajte na umu da vaše dijete neprestano prolazi kroz nove razvojne faze. Kao rezultat toga, možda će vam biti lako ostaviti ga u vrtiću i pozdraviti se jednog dana, dok će sljedeći dan plakati i bit će mu gotovo nemoguće pustiti vas. POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći djeci izgraditi samopoštovanje

Savjeti za lakše podnošenje rastanaka kod djece

Razvijte ritual rastanka s djetetom. Rituali su poput rutine. Djeca dobro reagiraju kada znaju što očekivati i kada nešto očekivati. Ritual može vašem djetetu dati znak da se opraštate. Također, može pomoći da se pred rastanak osjeća sigurno i predvidljivo. Ritual oproštaja mogao bi biti jednostavan poput zagrljaja i poljupca. Možete u njega uvrstiti i tajnu frazu koju samo vi i dijete razumijete.

Neka pozdravljanje bude kratko. Zadržavanje u dječjem vrtiću ili u sobi s dadiljom može uzrokovati određenu dozu zbunjenosti vašeg djeteta. To u konačnici može otežati rastanak. Osim ako je vašem djetetu prvi put s dadiljom ili pružateljem usluga skrbi o djeci – u tom slučaju možete ostati malo duže da mu pomognete da se privikne i udobno smjesti. U ostalim situacijama bolje je da svoje dijete brzo zagrlite, kažete mu kada ćete vrati se i oprostite se.

Ispunite obećanja koja ste dali svom djetetu. Na primjer, vratite se kada ste obećali da hoćete. Ispunjavanje obećanja i iskrenost prema djetetu ulit će mu povjerenje. Pomoći će i vama i vašem djetetu da izgradite odnos pun povjerenja.

Pomozite svom djetetu da se navikne na odvojenost od vas ostavljajući ga u sobi s nekim drugim. Na primjer; „Idem samo nakratko u kuhinju. Baka će paziti na tebe.“ Počnite s vrlo kratkim odvajanjima i nadogradite ih s vremenom i uspostavite lakše podnošenje rastanaka kod djece. Izbjegavajte kritiziranje ili negativan stav o teškoćama vašeg djeteta s odvajanjem. Na primjer, izbjegavajte govoriti stvari poput „Nemoj biti takva beba“.

POVEZANO: Kako pomoći djetetu u prevladavanju strahova