Djeca Savjeti i njega

Sindrom srednjeg djeteta – Kako pristupiti?

Sindrom srednjeg djeteta - Kako pristupiti? Bebe.hr portal

“Sindrom srednjeg djeteta” nastao je kao posljedica u kojoj se dijete koje nije ni prvo ni najmlađe često osjeća isključenim i neshvaćenim. Saznajte više o karakteristikama sindroma srednjeg djeteta, uz savjete kako najbolje pristupiti.

 

Što je sindrom srednjeg djeteta?

 

Prema studiji iz 2017 (University of Florida, and Northwestern University) pokazalo se da su drugorođena djeca, i to pogotovo muška djeca, sklonija problemima u ponašanju. I da je tip ličnosti povezan i sa redoslijedom rođenja.

Tako će najstarija djeca, vjerojatnije imati više samopouzdanja. I biti će više savjesna. Istovremeno su veći perfekcionisti s obzirom da se roditelji obično kod prvog djeteta više drže pravila i posvećuju im nepodijeljenu pažnju.

Kada su u pitanju najmlađa djeca roditelji su obično opušteniji pa su oni skloniji biti zabavniji i
manje komplicirani. Međutim najmlađi su također skloni i ponašati se više manipulativno i egocentrično. I više su željni pažnje od starije braće i sestara.

Sada dolaze srednja djeca koju se često ne hvali kao starije ili maze kao mlađi, zbog čega se osjećaju zanemareno. Mogu se osjećati isključeno i kao da nemaju svoje mjesto u obitelji. Moguće je i da to nezadovoljstvo i verbalno izražavaju i govore: “Ja sam izostavljen.”, “Nitko me ne razumije”, “Nitko ne sluša što govorim.”

 

Karakteristike sindroma srednjeg djeteta

Sindrom srednjeg djeteta

 

Srednja djeca donekle temelje svoju osobnost u odnosu na njihovog starijeg brata ili sestru. Tako da ako je starije dijete primjerice jako odgovorno, srednje dijete bi se moglo ponašati buntovno. Ili suprotno, stalno ugađati drugima. U obitelji oni su često blaži jer obično rade kompromise i udovoljavaju željama najstarijih i najmlađih.

Kako bi nadoknadili nedostatak pažnje, mogli bi u kasnijim godinama željeti biti jako “posebni” jer im je identitet jako potreban. To im pomaže da postanu neovisniji. Štoviše, srednja djeca imaju tendenciju tražiti više odnosa izvan obitelji; često imaju velike društvene krugove i bliska prijateljstva.

Čak i kao odrasli, drže istih buntovničkih osobina. Ili sklonosti da ugode ljudima. I ne vole da im se govori što trebaju raditi.

Ako se srednje dijete tijekom djetinjstva osjećalo zanemareno, moglo bi se boriti s problemom samopouzdanja. Ali također mogu biti izvrsni u posredovanju u sukobima. I koristiti kompromis koji su naučili u djetinjstvu i u profesionalnom životu.

 

Dajemo nekoliko savjeta kako pristupiti srednjem djetetu.

 

Posvetite svom srednjem djetetu dovoljno pažnje

Pohvalite vaše dijete, dajte mu i priliku da pokaže svoje prednosti. I prepoznajte njihova pojedinačna postignuća kao ona koja vrijedi slaviti. Biti će manje sklono pravljenju nereda i ekscesa kako biste ih primijetili.

Provedite vrijeme sami

Možete čak i dogovoriti točno vrijeme kada ćete biti sami sa njim. Usredotočujući se na srednje dijete, uvjeravate ga da su jednako važni kao i njihova ostala braća i sestre.

 

 width=

Različitost

Ako je vaše najstarije dijete na primjer najurednije nemojte ga uspoređivati. To je plodno tlo za potencijalne osjećaje neprijateljstva i inferiornosti. Umjesto toga, potaknite svoje srednje dijete da pokaže svoje prednosti. Možda je jako kreativno, ili jako inteligentno.

Kupite im novu odjeću ili igračke baš za njih

Često srednja djeca samo nasljeđuju od starije. a dok dođe do najmlađeg obično se već kupuju nove stvari. Zato im dajte jednake privilegije. Dajte im na primjer i da odaberu crtić bez prekida od strane braće i sestara. ovo može dosta pomoći vašem srednjem djetetu da se osjeća posebnim. Ali naravno bit je da svi imaju jednaka prava, a ne da se razmazuje samo srednje dijete. Ono što je poanta je da i njima omogućite novo i posebno kao i mlađima i starijima.

Održavajte otvorenu komunikaciju

Čak i ako se vaše srednje dijete osjeća ignorirano, možda neće ništa reći. Objasnite mu da ako se osjeća izostavljeno, jer morate recimo brinuti o školi starijeg djeteta, a najmlađe je još premalo da se brine o sebi, da vam kaže da treba pažnju. Naučite ga da jasno komunicira.

Ako vaše dijete pogriješi, naglasite mu da njegovo kažnjavanje nije vezano za njegovu braću i sestre. I također da to ne mijenja činjenicu da vam je i dalje stalo do njega. Objašnjenje razloga kazne posebno je ključno kada imate posla sa djetetom srednjeg roda, koje se već osjeća izgubljeno.

POVEZANO: Kako riješiti suparništvo između djece?