0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Sisanje palca kod beba i male djece

Sisanje palca kod beba i male djece Bebe.hr portal

Sisanje palca kod dojenčadi je uobičajeno. I često počinje i prije rođenja. U većini slučajeva bebe i mala djeca sama prestanu sisati palac. 

Međutim, sisanje palca može prouzročiti probleme sa zubima i čeljustima u razvoju djece ako se nastavi dok im niču zubi.

 

Zašto bebe i djeca sišu palac?

Sisanje je prirodni refleks kod novorođenčadi koji im pomaže pri hranjenju i jedna od tri bebe će vjerojatno sisati palac. To govori koliko je često. Kod nekih beba i djece ovaj se refleks može razviti u sisanje i drugih prstiju, što je normalno, utješno ponašanje za malu djecu. Razlog zašto bebe sišu palac je da se umire, osjećaju sigurno i lakše zaspu.

Većina male djece prirodno prestane sisati palac između 2 i 4 godine. 

 

Je li sisanje palca štetno za zube?

sisanje palca

Mnoga djeca koja sišu palac nakon toga imaju normalne zube. Hoće li sisanje palca uzrokovati problem ovisi o djetetovom razvoju rasta. Zatim o tome koliko često siše palac, kut pod kojim je palac u ustima i koliko jako siše.

Neki stručnjaci smatraju da to nije problem osim ako dijete još uvijek siše palac nakon što počnu nicati trajni zubi (zubi odraslih).

Problemi uzrokovani sisanjem palca mogu uključivati:

  • djetetova gornja čeljust jače izbačena 
  • gornji prednji zubi guraju se prema gore i van, obično se naziva ‘prekomjerni zagriz’
  • nagnuti unatrag donji prednji zubi
  • razmak između gornjih i donjih zuba djeteta
  • nepce postaje gurnuto prema gore i usko
  • oštećenje govora, poput šuškanja
  • jezik nije u normalnom položaju u ustima

Kako spriječiti dijete da siše palac

 width=

Većina djece će sama prestati sisati palac do svoje 4. godine. Drugi će stati kad dođu u školu i otkriti da druga djeca tamo ne sišu palac.

Pozitivno potkrepljenje je najbolji način da pomognete svom djetetu da prestane sisati palac, kao i podrška, ohrabrenje i podsjetnici. Primjećivanje kada nisu sisali palac i isticanje kako su ‘odrasli’ način je da budete pozitivni. Također postaje lakše kada dijete shvati da želi prestati sisati palac.

Evo nekoliko strategija za pomoć vašem djetetu da prestane sisati palac:

  • Nježno podsjećajte svoje dijete da izvadi palac iz usta, a kada to učini, zagrlite ga i pohvalite. Također biste mogli stvoriti privatni signal ako ste s drugim ljudima, kako biste spriječili da se vašem djetetu bude neugodno zbog podsjetnika.
  • Zabilježite njihovo sisanje palca na kalendaru, s nagradama ili naljepnicama kada smanje ili prestanu s ponašanjem.
  • Potražite što pokreće sisanje palca. Na primjer, ako vaše dijete zbog stresa ili straha stavi palac u usta, pomozite mu smanjiti taj strah na druge načine. Poput zagrljaja ili utješnih riječi. Možete im dati i mekanu igračku koju mogu stiskati.

Sisanje palca je navika za koju će trebati neko vrijeme da prestane, stoga pokušajte biti strpljivi i pozitivni dok pomažete svom djetetu. Potaknite ih da se požele zaustaviti i nemojte im prigovarati na negativan način, jer to može pogoršati naviku.

Ako se ta navika nastavi i nakon što dijete krene u školu, možete razgovarati o tome s djetetovim stomatologom. Najbolje je pričekati do ove dobi jer vaše dijete treba biti dovoljno staro da razumije i prihvati odgovornost da se oslobodi te navike.

POVEZANO: Vaše dijete je izbirljivo kada je hrana u pitanju? Donosimo 5 savjeta!