1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Škripanje zubima

Škripanje zubima kod djece Bebe.hr portal

Medicinski izraz za škripanje zubima je ‘bruksizam’. I otprilike jedna trećina djece škrguće ili stiska zube. Osobito tijekom dubokog sna ili u trenucima stresa. Većina će izrasti iz toga. 

Ako vaše dijete siše palac, grize nokte, grize olovke i igračke ili žvače unutarnju stranu obraza, također vjerojatno je i da će škripati zubima noću.

 

Zašto djeca škripe zubima?

Uzroci škripanja zubima uključuju:

  • neusklađenost gornjih i donjih zuba
  • bol, kao što je bol u uhu ili nicanje zuba
  • stres, živčana napetost ili ljutnja
  • hiperaktivnost

Kakvi su učinci škrgutanja zubima?

 width=

Škripanje zubima obično neće štetiti zubima vašeg djeteta. U mnogim slučajevima nema učinaka i ne biste ni znali da se to događa. Ali neka djeca sljedeće jutro dobiju čak glavobolje.

Ponekad škripanje zubima može dovesti do problema. Može istrošiti zubnu caklinu, oštetiti zube, povećati osjetljivost zuba na toplinu i hladnoću te uzrokovati bol u licu i čeljusti.

Ako sumnjate da vaše dijete škripi zubima, i želite mu pomoći da prestane možete posjetiti stomatologa.

 

Kako se liječi škripanje zubima?

Ako su učinci škrgutanja zubima blagi ili ih uopće nema, najbolje je pratiti situaciju i vidjeti hoće li vaše dijete prerasti tu naviku. Većina djece prestane kada mliječne zube zamijene trajni zubi, koji su puno osjetljiviji na bol od mliječnih.

Redoviti odlasci stomatologu trebali bi svaki potencijalni problem držati pod kontrolom. Ponekad, ako vaše dijete zbog škripanja i stiskanja zaboli lice i čeljust ili ako su mu zubi oštećeni, vaš će stomatolog propisati poseban noćni štitnik za zaštitu.

Ako mislite da vaše dijete škripi zubima zbog stresa, moglo bi vam pomoći da ga opustite prije spavanja. Na primjer čitanjem priče ili puštanjem glazbe, toplom kupkom i razgovorom s njim o mogućim izvorima stresa u njegovom životu.

POVEZANO: Kako mogu pomoći svom djetetu da se prilagodi vrtiću?