1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Što očekivati ​​od dječje igre između prve i treće godine

Što očekivati ​​od dječje igre između prve i treće godine Bebe.hr portal

Strukturirane dječje igre mogu biti zabavne, ali vašem djetetu u ovoj fazi nisu potrebne. Potrebno mu je samo vrijeme za igru ​​– i sigurno kućno okruženje za istraživanje.

Nestrukturirana igra je važna u ovoj dobi. Ovo je igra koja se jednostavno događa, ovisno o tome što zanima vaše dijete. Na primjer, ponekad bi vaše dijete moglo raditi nešto aktivno, poput plesa. Drugi put bi mogao uživati ​​u tihoj aktivnosti poput crtanja.

Dobro je pustiti dijete da vodi igru ​​kada to želi i kada je to sigurno i praktično. Ovo uči vaše dijete donošenju odluka i dopušta mu da koristi svoju maštu. Možete mu tada postavljati pitanja koja ga potiču da vam govori o tome što radi. Na primjer, ‘Što to gradiš?’

Možda ćete primijetiti da vaše dijete želi igrati istu igru ​​ili čitati istu knjigu iznova i iznova. Ponavljanje aktivnosti je način na koji mališani svladavaju vještine i razumiju što mogu očekivati ​​u određenim situacijama.

Većina dvogodišnjaka ne razumije kako dijeliti ili se izmjenjivati. Do treće godine vaše će dijete možda shvatiti što je dijeljenje, ali će mu to vjerojatno i dalje biti teško. Poticanje i vježbanje pomoći će vašem djetetu da počne razvijati ove vještine.

Dječje igre nisu samo zabava – već i način na koji djeca uče. A vi kao roditelj, najdraži ste mu partner u igri.

 

Dajemo nekoliko savjeta za igru ​​s vašim mališanom:

 width=

  • Pjevajte pjesmice i vaše će dijete uživati ​​pjevajući s vama, još više ako uključuju i dodir.
  • Čitajte sa svojim djetetom svaki dan: neka vaše dijete bira omiljene knjige za čitanje. Također možete istaknuti neke riječi dok ih izgovarate. I onda zamoliti svoje dijete da ponovi riječi s vama ili postaviti pitanja poput ‘Što će se sljedeće dogoditi?’
  • Potaknite crtanje : vaše će dijete uživati ​​u šaranju bojicama, olovkama, bojama ili kredom. Iako će vjerojatno neke staviti u usta, pa je dobro odabrati sigurne, netoksične olovke i boje.
  • Igrajte se i s vodom ili blatom da omogućite vašem djetetu nove teksture i osjećaje. Pustite dijete da isprazni i napuni posude, sipajte i zagrabite.
  • Izađite van sa svojim djetetom: beskrajne su mogućnosti igre na otvorenom. Penjanje, trčanje, ljuljanje, skakanje, kotrljanje, itd..

 

Za djecu stariju od dvije godine, vrijeme ispred ekrana može biti zabavno iskustvo učenja. Ali važno je da vaše dijete ima zdrav pristup. Što znači balansirati vrijeme ispred ekrana s drugim aktivnostima koje su dobre za razvoj.

POVEZANO: Igra i prijateljstvo: Razvoj kroz rano djetinjstvo