Djeca Savjeti i njega

Streptokok: Znakovi, simptomi i savjeti

Streptokok: Znakovi

Streptokok brine svakog roditelja koji se susretne s njime, a veći broj se vjerojatno već susreo. Čest je kod djece s obzirom da je lako zaraziti se u zatvorenim prostorima kao što su škola ili vrtić, budući se prenosi zrakom ili dodirom sa zaraženom osobom ili predmetom.

 

Streptokok simptomi

Simptomi infekcije streptokokom mogu uključivati:

  • groznicu,
  • umor,
  • neobjašnjivi gubitak težine,
  • slabost,
  • respiratorne probleme,
  • probleme s radom srca itd.

 

Kako se prenosi streptokok?

Dolaskom u izravan kontakt sa sluzi, kožom ili lezijama zaražene osobe prenosi se s osobe na osobu. Bakterije streptokokne skupine A iznimno su zarazne i mogu uzrokovati razne infekcije, od blagih do teških. Uzrokuju upalu grla i  posebno su česte među djecom školske dobi i tinejdžerima.

 

Streptokok

 

Streptokok grupe A također može biti odgovoran za određene vrste kožnih infekcija. Kao na primjer mogu uzrokovati infekciju zvanu šarlah. Ova infekcija je u osnovi upala grla s osipom, koju uzrokuje toksin koji bakterija ispušta u tijelo.

Postoje još neke infekcije, ali su rjeđe. Ako vaše dijete ima grlobolju, a posebno ako ima gnoj na krajnicima ili natečene žlijezde, nazovite svog pedijatra. Vaš liječnik će vašem djetetu uzeti bris grla i krajnika kako bi provjerio ima li djetetovu infekciju skupine A.

 

Kako tretirati upale uzrokovane streptokokom skupine A?

Primarni tretman za upalu grla uzrokovanu streptokokom skupine A je penicilin, antibiotik koji se uzima oralno. Iako ima i drugih antibiotika.

Infekcija kože uzrokovana streptokokom skupine A može se liječiti lokalnom antibiotskom mašću. Streptokokne infekcije skupine A vrlo su česte i vrlo zarazne. Šire se respiratornim kapljicama, bilo u zraku ili na površinama.

 

Prevencija

 width=

 

Najbolja prevencija je osigurati da Vaše dijete redovito pere ruke, osobito nakon kašljanja ili kihanja. Održavajte površine u svom domu čistima, posebno ako je netko u Vašoj obitelji bolestan. Neka Vaše dijete pokrije usta i nos maramicom kada kiše ili kašlje.

Ako se Vaše dijete ipak razboli, nemojte ga prerano vraćati u školu ili vrtić—to povećava rizik od širenja zaraze na druge. Neka Vaše dijete uzima antibiotik točno onako kako je propisano.

POVEZANO: Kako pomoći bolesnoj bebi ili malom djetetu da zaspe