2. godina Djeca

Terrible two

Terrible two Bebe.hr portal

Imati dvogodišnje dijete često uključuje bacanje po podu, vrištanje, histeriju, ignoriranje svih vaših riječi koje su mu upućene i druga problematična ponašanja. Sve to su uobičajene faze odrastanja djeteta kojeg su Amerikanci opisali pod pojmom „terrible two“. Zato se ne obeshrabrujte, nije samo vaše dijete takvo, većina dvogodišnjaka prolazi kroz isto.

Što karakterizira terrible two?

 width=

Djetetova druga godina – napokon, pomislili ste. Nema više bezbroj buđenja po noći, stižete napraviti puno više stvari nego prije, ne morate prati odjeću na sebi nekoliko puta na dan. To je to, sve vaše brige čarobno su nestale. Ili? Nažalost ne, dobrodošli u svijet potpuno novih problema. Vaše dijete u drugoj godini će početi iskazivati svoje zabrinutosti, želje, potrebe, ali i nezadovoljstva i sve to pravim riječima. Te riječi vrlo vjerojatno neće biti komplicirane, ali i jedno „neću“ jasno dočarava što vaše dijete želi, odnosno ne želi u tom trenutku.

U tim trenucima često se poželite vratiti godinu unazad kad je dijete pričalo svojim, izmišljenim jezikom jer tada ste sami određivali što je najbolje za njega. Niste jedini koji tako razmišljate jer terrible two je izuzetno izazovno razdoblje za sve roditelje. Obilježavaju ga nagli i eksplozivni ispadi bijesa koji su poznati pod nazivom temper tantrumi, a događaju se zbog ispoljavanja frustracija djeteta koje se suočava u tom trenutku s određenim izazovom. Razlog bijesa može biti i puno jednostavniji, a to su primjerice umor, glad ili neispavanost i sve to može utjecati na dijete. Sve to trebalo bi nestati do četvrte godine kad će se dijete naučiti kako na društveno prihvatljiv način prihvaćati situacije i norme koje okruženje postavlja.

Kako olakšati ovo izazovno razdoblje?

 width=

Vaše strpljenje i verbalizacija svake situacije i problema pomoći će olakšati ovo razdoblje. Međutim, to nije jedini način, postoje još brojna. Evo nekih od njih:

  • Svakog dana, bez iznimke, obraćajte pažnju na svoje dijete – pratite što radi, kako se suočava i snalazi s izazovima i imajte poštovanje prema svemu onome što je njemu novo i što uči tog dana po prvi put.
  • Kao i odrasli, djeca također ne mogu biti stalno raspoložena. Uvažite djetetove negativne emocije (najčešće frustracije) koje nastaju u interakciji sa svijetom i ljudima. Kad prepoznate uzroke, lakše ćete naučiti kako ih izbjeći.
  • Nemojte previše opterećivati dijete aktivnostima i događajima. Kako ćete znati da ste pretjerali? Zapravo vrlo jednostavno – dijete će svoje nezadovoljstvo krenuti ispoljavati frustracijom i bijesom.
  • Pokušajte pratiti djetetovo ponašanje, tako da u kratkom roku naučiti prepoznati kad je dijete frustrirano, usamljeno ili gladno. Preduhitrite ga i na vrijeme mu pružite sve potrebno.

Kad krenete sve odreda primjenjivati, neće doći do promjene preko noći, ali rezultata će svakako biti. Budite strpljivi, to je ključ dobrog roditeljstva.