Djeca

Upala mokraćnog mjehura – uzroci, simptomi, liječenje

upala mokraćnog mjehura

Upala mokraćnog mjehura, poznata i kao cistitis, česta je pojava kod djece. Iako može biti bolna i neugodna, s pravovremenim prepoznavanjem simptoma i odgovarajućim liječenjem, većina djece se brzo oporavi. Upale mokraćnog mjehura kod djece najčešće uzrokuju bakterije koje ulaze u mokraćni sustav kroz mokraćnu cijev. Najčešći uzročnik je Escherichia coli (E. coli), vrsta bakterije koja normalno živi u crijevima ljudi. Većina sojeva E. coli je bezopasna i igra važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava. Međutim, određeni sojevi E. coli mogu uzrokovati bolesti.

Uzroci infekcije

Osim već spomenute E. coli, upalu mokraćnog mjehura mogu izazvati: neadekvatna higijena genitalnog područja, posebno kod djevojčica; zadržavanje mokraće duže vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože; urođene anomalije koje povećavaju šanse za razvoj infekcija u mokraćnom sustavu.

Simptomi upale mokraćnog mjehura

Bol ili peckanje pri mokrenju – djeca često prijavljuju neugodu ili bol prilikom mokrenja. Često mokrenje – potreba za mokrenjem može biti učestalija, ali s malim količinama mokraće. Mutna ili krvava mokraća – mokraća može biti nejasna ili sadržavati tragove krvi. Bol u doljnjem dijelu trbuha – djeca mogu prijaviti bol ili pritisak u donjem dijelu trbuha ili leđima. Groznica – povišena tjelesna temperatura može biti prisutna, osobito ako je infekcija proširena na bubrege. Neugodan miris mokraće – mokraća može imati jak, neugodan miris.

Liječenje upale mokraćnog mjehura

Liječnici najčešće propisuju antibiotike za liječenje bakterijske infekcije. Važno je završiti cijeli tijek antibiotika, čak i ako se simptomi povuku. Ono što vi svakako možete učiniti je poticati dijete da pije više vode i pomogne tijelu isprati bakterije iz mokraćnog sustava. Također, od pomoći je i podsjećanje djeteta da redovito mokri, što može pomoći u sprječavanju zadržavanja mokraće. Svakako osigurajte pravilnu higijenu genitalnog područja jer to može spriječiti ponovne infekcije. Kod djevojčica to znači nikako ne brisati papirom od analnog prema vaginalnom dijelu, nego obratno. Važno je pratiti djetetovo stanje i obratiti se liječniku ako se simptomi pogoršaju ili ne nestanu nakon završetka terapije.

Upale mokraćnog mjehura kod djece su česte, ali uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajuće liječenje, brzo se rješavaju. Prepoznavanje simptoma, održavanje higijene i redovito mokrenje ključni su za prevenciju i liječenje ovih infekcija. Ako sumnjate na upalu mokraćnog mjehura kod vašeg djeteta, obratite se liječniku za savjet i liječenje.

POVEZANI ČLANCI: Antibiotici i dojenje: Što sve treba znati bolesna mama?