0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Zdrava pića za bebe i djecu prema njihovoj dobi

Pobrinite se da vaše dijete ima dovoljno vode! Bebe.hr portal

Zdrava pića za bebe i djecu mijenjaju se ovisno o njihovoj dobi. U slučaju da se ponekad pitate što je za vašeg mališana i njegovu dob zdravo, donosimo savjete.

 

Prvih godinu dana

Majčino mlijeko, ili adaptirano mlijeko, u slučaju kada majka ne može dojiti svoju bebu, je sve što trebaju bebe do šest mjeseci starosti. One sadrže hranjive tvari koje su bebe koje su potrebne za rast i razvoj bebe.

Zdrava pića za bebe i djecu

Nakon šest mjeseci pa sve do godine dana bebama možete davati i male količine prokuhane vode koju ste ohladili.  Također korisno je da u ovom periodu dajete vašoj bebi umjesto bočice i vodu iz šalice. Pijenje vode iz šalice pomaže vašoj bebi da nauči kako rukovati šalicom.

Ako vaša beba u prvih 12 mjeseci pije druga pića osim vode, majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka, to može spriječiti bebu da dobije dovoljno esencijalnih hranjivih tvari.

 

Nakon 12 mjeseci starosti

Sada možete početi davati svojoj bebi možete i pasterizirano, punomasno kravlje mlijeko. Mlijeko smanjene masnoće ne preporučuje se djeci mlađoj od dvije godine. Bebe i mala djeca trebaju hranjive tvari u punomasnom mlijeku kako bi zadovoljile svoje potrebe za energijom, rastom i razvojem.

Zdrava pića za bebe i djecu

S dojenjem možete nastaviti i nakon 12 mjeseci ukoliko to vama  i vašem djetetu odgovara. Međutim ukoliko ste hranili bebu adaptiranim mlijekom i jede uravnoteženu prehranu, vjerojatno neće trebati adaptirano mlijeko nakon 12 mjeseci. Sada već možete davati i djetetu vodu iz slavine za piće, i nema potrebe da ju prokuhavate nakon 12 mjeseci.

Ako razmišljate o tome da djetetu date alternativne mliječne proizvode kao piće, najbolje je prije savjetovati se sa svojim pedijatrom ili liječnikom opće prakse.

 

Zdravi napici za malu djecu

Za malu djecu najbolja su pića voda iz slavine i mlijeko. Bitno je da dijete ostane hidrirano pijući puno vode tijekom dana. Posebno ako je vaše dijete razigrano i puno trči. Ili kada su visoke temperature. Također puno vode može pomoći vašem djetetu da izbjegne zatvor.

Aromatizirano mlijeko ima puno dodanog šećera, pa je bolje ponuditi svojoj djeci obično mlijeko. Također i aromatizirane mineralne vode mogu biti bogate dodanim šećerom.

Zdrava pića za bebe i djecu

Ako vaše dijete želi piti sok, pokušajte ga ograničiti na ½ šalice dnevno. Primjerice možete mu dati pola šalice voćnog soka uz doručak. Voćni sokovi imaju visoku razinu šećera i nemaju mnogo vlakana. Zato je bolje da im umjesto voćnih sokova dajete jesti voće.

Ukoliko im dajete voćni sok možete ga prorijediti s malo vode ili kockicom leda. Ako im pripremate voćni sok, miješanje voća u blenderu, umjesto u sokovniku, je bolja opcija. Na taj način zadržati će se voćna vlakna u soku koja su djeci potrebna.

Bezalkoholna pića, gazirana, sportska i energetska pića imaju puno dodanog šećera i praktički nema hranjivih tvari za prehranu vašeg djeteta. Ova pića mogu povećati rizik od prekomjerne težine i karijesa. Također neki od ovih napitaka također sadrže kofein.

Čaj i kava sadrže kofein, koji može utjecati na san, ponašanje i razvoj vašeg djeteta. A neki biljni čajevi mogu sadržavati spojeve koji mogu biti štetni za djecu. Provjerite sa svojim zdravstvenim djelatnikom ako imate pitanja o biljnom čaju za svoje dijete.

 width=

Dodatni savjet kako uspostaviti zdrava pića za bebe i djecu kao rutinu je da u obitelji svi pijete vodu kao glavno piće. S obzirom da djeca oponašaju roditelje, lakše će na ovaj način usvojiti navike.
Neka voda bude lako dostupna i na stolu za vrijeme obroka i užina. Te uzmite napunjene boce vode kada izlazite s djetetom.

POVEZANO: Pasta za zube za odrasle i za djecu: Postoje li razlike?