1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Želučana viroza i dehidracija kod djece

Želučana viroza

Želučana viroza je bolest koju karakteriziraju simptomi poput mučnine, povraćanja, proljeva i grčeva u trbuhu. Obično traje nekoliko dana i ne smatra se ozbiljnim stanjem. Većina djece može se oporaviti kod kuće odmarajući se i povećavši unos tekućine. Primarni pokazatelji želučane viroze su povraćanje i proljev, često praćeni vrućicom kod mnoge djece.

Kada djeca imaju proljev ili povraćaju, gube značajne količine tekućine kroz pražnjenje crijeva ili povraćanje. Ovaj gubitak tekućine može rezultirati dehidracijom, koja se događa kada tijelu nedostaje dovoljno vode. Dehidracija može spriječiti normalno funkcioniranje tijela. POVEZANO: Znakovi dehidracije kod djece

Kako pomoći djetetu kada ima želučanu virozu?

Ne postoji specifično liječenje želučana viroze, a u većini slučajeva djeca se mogu liječiti kod kuće. Ključno je održavati dijete hidriranim tako da mu ponudite obilje tekućine. Djeca s teškom dehidracijom mogu zahtijevati liječenje u bolnici. POVEZANO: Znanstveno utemeljene prednosti konzumacije vode

Nisu sve tekućine jednako učinkovite u liječenju dehidracije. Iako je voda korisna, možda neće biti dovoljna u određenim situacijama. S obzirom da ne nadoknađuje esencijalne elektrolite (kao što su sol, šećeri i minerali) koje tijelo gubi tijekom dehidracije.

Blaga dehidracija može se kontrolirati oralnom rehidracijom, koja uključuje davanje otopina za oralnu rehidraciju kao što su Hipp i Neovital. Ove otopine sadrže odgovarajuće količine vode, šećera i soli za pomoć u rehidraciji. Dostupni su bez recepta u drogerijama, online ili supermarketima. S obzirom da nisu sve marke otopine preporučljive za malu djecu i bebe, pregledajte preporuku za minimalnu starost djeteta. Ako otopina za oralnu rehidraciju nije dostupna, savjetuje se s liječnikom.

Želučana viroza i prevencija

Klice odgovorne za želučanu virozu vrlo su zarazne. Kako bi se spriječilo širenje bolesti, neophodno je poduzeti sljedeće mjere:

Educirajte sve članove obitelji o važnosti temeljitog i čestog pranja ruku. Ruke treba prati sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon korištenja kupaonice i prije rukovanja ili konzumiranja hrane. POVEZANO: Načini izgradnje i održavanja imuniteta kod djece

Redovito čistite površine koje često dodirujete kao što su ploče stola, kvake i drugi često korišteni predmeti sredstvom za čišćenje koje uništava viruse.

Pridržavajte se smjernica za sigurnost hrane kako biste spriječili unošenje bakterija i virusa u hranu i piće, čime se smanjuje rizik od trovanja hranom.

Pobrinite se da vaša djeca prime sva preporučena cijepljenja. To im pomaže u zaštiti od raznih infekcija, uključujući one koje uzrokuju želučanu virozu.

POVEZANO: Gdje na izlet s malim djetetom? Donosimo popis!