1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Znakovi pretilosti kod male djece

Znakovi pretilosti kod male djece

Znakovi pretilosti kod male djece nešto su što biste kao roditelj trebali znati prepoznati na vrijeme kako biste spriječili ozbiljnije posljedice. Pedijatrijska ili dječja pretilost najrašireniji je poremećaj prehrane među djecom i adolescentima diljem svijeta. Pretilost povećava rizik od srčanih bolesti kod djece i odraslih.

Pretilost u djetinjstvu predisponira pojedinca za inzulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2, hipertenziju, hiperlipidemiju, bolesti jetre i bubrega te uzrokuje reproduktivnu disfunkciju kod odraslih. Pretilost u djece velika je zdravstvena briga razvijenog svijeta. Nacionalno ispitivanje zdravlja i prehrane izvijestilo je da je prevalencija pretilosti u porastu u svim dobnim skupinama djece, u muškaraca i žena, te u različitim etničkim i rasnim skupinama.

POVEZANO: Vježbanje ima dugoročne koristi za raspoloženje djece!

Uzroci pretilosti kod male djece

Pretilost je vjerojatno uzrokovana kombinacijom mnogo različitih čimbenika. Neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za pretilost, a pretilost je obično dio obiteljske povijesti bolesti. Neka djeca imaju hormonsku neravnotežu koja može uzrokovati ovo stanje.

Međutim, većinom je pretilost najjače povezana s unosom previše kalorija i premalo tjelovježbe. Mnogi čimbenici koji su povezani s tim čimbenicima pretilosti rezultat su promjena u našem društvu i kulturi tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Uključujući pijenje više zaslađenih pića, veće porcije, više konzumiranja hrane u restoranima u usporedbi s kuhanjem kod kuće, umjesto trčanja i vježbanje sve više djeca sjede ispred ekrana. POVEZANO: Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca?

Što napraviti kada dijete želi samo nezdravu hranu? Bebe.hr portal

Znakovi pretilosti kod male djece

Iako većina smatra da lako može prepoznati koji su to znakovi pretilosti kod male djece, stvarnost je da je s medicinskog stajališta dijete obično prešlo iz „prekomjerne težine“ u „pretilo“ puno prije nego što su roditelji to prepoznali. Suptilni pokazatelji da bi djetetova težina mogla biti prekomjerna i utjecati na njegovo zdravlje mogu uključivati:

  • lošu fizičku izdržljivost ili sposobnost da se drži korak s prijateljima,
  • kratkoću daha uz napor,
  • hrkanje ili duge pauze u disanju tijekom spavanja,
  • stalne pritužbe na bolove u koljenima, gležnjevima ili kukovima
  • te otok ili nakupljanje tekućine u potkoljenicama ili stopalima.

Osim toga, povećanje tjelesne težine može uzrokovati pogoršanje poznatih zdravstvenih problema kao što su astma ili žgaravica. Drugi zabrinjavajući znakovi ili simptomi koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme uzrokovane pretilošću uključuju glavobolje, bolove u trbuhu, dnevnu pospanost, trajno povišen krvni tlak i depresiju.

POVEZANO: Kako potaknuti dijete na aktivnost?