Kutak za tate

5 savjeta za nove tate!

5 savjeta za nove tate! Bebe.hr portal

Nove tate prolaze kroz jedan od najvećih događaja u životu. Kao i kroz intenzivne emocije, vjerojatno i nedostatak sna. Možda se pitate odakle početi i što učiniti?

Kao tata imati ćete ogroman utjecaj na život svog djeteta. Koji počinje sada. Novorođene bebe dolaze na svijet spremne da se povežu s oba svoja roditelja.

 

Dajemo 5 savjeta za nove tate kako da olakšaju početak

 width=

 

1. Uključivanje u svakodnevnu rutinu

Uključivanje u svakodnevnu njegu svoje bebe najbolji je način da izgradite svoje vještine i samopouzdanje. Sudjelovanje u oblačenju, mijenjaju pelena, igranju i kupanju stvarate dovoljno vremena jedan na jedan s vašom bebom, što je temelj odnosa. Također dajete svojoj partnerici  pauzu odnosno vrijeme za sebe.

 

2. Naučite bebine znakove i razgovarajte

nove tate

Bebe svojim ponašanjem i govorom tijela daju signale što im treba. Stvarno obraćajući pažnju na znakove svoje bebe naučiti ćete procijeniti što je potrebno vašoj bebi.

Ako možete stvoriti trenutke u kojima vaša beba ima vašu punu pažnju, zaista se možete prilagoditi svojoj bebi. To vam daje priliku da se povežete.

Razgovarajte dok nosite ili presvlačite bebu. Na primjer, ‘Sada ćemo ti promijeniti pelenu. Može? Nemoj plakati – uskoro ćemo završiti. Dobiti ćeš novu suhu pelenu’. Svaka riječ koju beba čuje pomaže razvoju njegovog jezika i jača vaš odnos s njim. Pričanje priča, čitanje ili pjevanje pjesama ima isti učinak.

 

3. Povežite se dodirom

Fizički dodir čini da se vaša beba osjeća sigurnom i gradi povjerenje i povezanost s vama. Ova vrsta povezivanja s novorođenčadi također potiče razvoj mozga vaše bebe. Možete pokušati nositi i držati svoju bebu što češće možete. Ako je držite na grudima, može čuti otkucaje vašeg srca..

nove tate

4. Pomoć pri dojenju

Vaša podrška dojenju može biti od vitalnog značaja dok vaša partnerica uči dojiti. Možete dati praktičnu podršku. Donijeti čašu vode kada je žedan, pridržati ili umiriti bebu kada plače, dodati jastuk ili odnijeti bebu u krevetić.

Također ako vaša partnerica ima problema, potaknite je da potraži pomoć. Postoji mogućnost  da neće moći dojiti. Uvjerite je da je sve u redu i razmisliti o učenju o hranjenju na bočicu i adaptiranim mlijekom.

 

5. Pazite na svoju vezu ali i na sebe

Rođenje bebe može dodatno opteretiti vaš odnos s partnerom. Pokušajte ostati pozitivni i podržavajte jedni druge dok učite zajedno roditeljstvo. Ako pitate partnera kako je, dajete mu do  znanja da vam je stalo. Pregovaranje i dijeljenje očekivanja dobra je praksa za kasnije roditeljstvo.

Međutim jednako je bitno da ste i sami dobro. Tako ćete moći i bolje brinuti o svojoj bebi i podržavati partnera. Energiju možete zadržati izborom zdravog načina života i što više spavanja i odmora – čak i ako to nije noću.

Razgovarajte s partnerom o prihvaćanju pomoć obitelji, prijatelja, rodbine ili susjeda. Ako se ne osjećate ugodno sa većim stvarima, možete početi s manjim. Kao npr. da donesu voće ili povrće koje vaša beba voli, ili ako već kupuju pošaljite što vam treba..

POVEZANO: Za tate: Kako pomoći partnerici koja doji?