Bebe Kutak za tate Novorođenčad

6 savjeta za novopečene očeve

6 savjeta za novopečene očeve Bebe.hr portal

Za novopečene očeve rođenjem djeteta dolazi jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija uloga i zadatak. Ako prolazite kroz intenzivne emocije i nedostatak sna koji često dolazi s novom bebom, možda se pitate odakle početi i što učiniti. Možda čak mislite da je vaša partnerica sve pokrila i niste sigurni što vam preostaje učiniti.

Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pozitivno započnete očinstvo.

6 savjeta za novopečene očeve

 width=

1. Krenite od samog početka

Uključite se u svakodnevnu njegu vaše bebe. Podijelite sa vašom partnericom aktivnosti kao što su oblačenje, igranje, kupanje i mijenjanje pelena. 

Ako možete stvoriti trenutke u kojima vaša beba ima vašu punu pozornost, zaista se možete prilagoditi svojoj bebi. To vam daje priliku da se povežete i zbližite. Na primjer, to može biti jednostavno poput pravljenja grimasa jedno drugom dok oblačite bebu.

Ovo je najbolji je način da izgradite svoje vještine i samopouzdanje. I temelj su pozitivnog odnosa. Još jedan bonus je da vaša partnerica također ima pauzu i vrijeme za sebe.

2. Naučite znakove svoje bebe

Bebe svojim ponašanjem i govorom tijela daju ‘znakove’ ili signale o tome što trebaju. Ako stvarno obratite pozornost na bebine znakove, s vremenom ćete naučiti kako odrediti što vaša beba treba.

3. Povežite se putem dodira

novopečene očeve

Fizički dodir čini da se vaša beba osjeća sigurno i gradi povjerenje i vezu s vama. Ova vrsta povezanosti s novorođenčadi također potiče razvoj mozga vaše bebe. Možete pokušati nositi i držati svoju bebu što češće možete. Ako je držite na svojim prsima, ona može čuti otkucaje vašeg srca.

4. Razgovarajte s bebom što češće možete

Razgovarajte dok nosite ili presvlačite bebu. Na primjer, “Idemo promijeniti ovu pelenu. To je bolji osjećaj, zar ne? Evo lijepe čiste pelene. Ne plači – uskoro ćemo biti gotovi”. Svaka riječ koju beba čuje pomaže u razvoju njezina jezika i učenja te jača vaš odnos s njom. Pričanje priča, čitanje knjiga ili pjevanje pjesama ima isti učinak.

5. Pomoć pri dojenju

Vaša podrška dojenju može biti od vitalnog značaja dok se vaša partnerica uči. Možete joj pružiti praktičnu podršku. Kao npr. čašu vode, još jedan jastuk ili što god joj treba. Ili ako ima problema, možete je potaknuti da potraži pomoć.

6. Pazite na svoju vezu i na sebe

Dijete može dodatno opteretiti vaš odnos s partnerom. Pokušajte podržavajte jedno drugo dok učite kako zajedno biti roditelji. Pregovaranje i dijeljenje očekivanja dobra je praksa za kasnije roditeljstvo. To se može odnositi na sve, od odluke o plaćenom poslu do toga tko kuha večeru.

Također važno je brinuti o sebi i dati i sebi vremena. Ako ste dobro, moći ćete se bolje brinuti o svojoj bebi i podržavati svoju partnericu. Svoju energiju možete održavati zdravim načinom života i što više sna i odmora – čak i ako nije noću.

POVEZANO: Kako tate mogu pomoći uspavati bebu