Kutak za tate

Kada malo dijete laže: Stanite na kraj ovoj ružnoj navici

malo dijete laže

Nije neuobičajeno da ponekada malo dijete laže. Također, povremena nepoštenost obično nije razlog za veliku zabrinutost. Međutim, kada laži postanu uobičajeno ponašanje, to može prerasti u ozbiljan problem. Jedan značajan problem je taj da ako vaše dijete stekne reputaciju lažljivca, to može dovesti do sumnji čak i kada govore istinu. Poučavanje djeteta važnosti iskrenosti uspostavlja vrijednosti poput osobne odgovornosti, pouzdanosti i empatije.

Počevši od predškolske dobi pa nadalje, djeca počinju koristiti laži iz različitih razloga, kako bi pomogli drugima i iz skrivenih namjera. Kako odrastaju, njihovo laganje može postati sofisticiranije. Laganje može postati problematičan obrazac kada djeca shvate da je to učinkovit način izbjegavanja problema ili odgovornosti. Stoga je važno da, kada vaše dijete izgovori laž, to odmah adresirate i odvratite ih od ponavljanja istog. POVEZANO: Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece

S koliko godina je moguće da ćete prvi put primijetiti da vaše malo dijete laže?

Da vaše malo dijete laže možda ćete primijetiti već u vrlo ranoj dobi. Djeca mogu razviti sposobnost izgovaranja laži od rane dobi, obično oko treće godine. To je vrijeme kada djeca počinju shvaćati da ne možete čitati njihove misli što im omogućuje da iznose izjave koje se ne podudaraju uvijek s istinom, a da vi to odmah ne primijetite.

Između četvrte i šeste godine, djeca obično počinju više lagati. Postaju spretniji u prikrivanju istine usklađivanjem svojih izraza lica i tona glasa s onim što govore. Međutim, ako ih upitate o onome što su rekli, često priznaju. Kako djeca nastavljaju sazrijevati, postaju vještiji u laganju bez da budu uhvaćeni. Te laži također mogu postati složenije jer djeca proširuju svoj vokabular i bolje razumiju kako drugi percipiraju stvari.

malo dijete laže

Nosite se s lažima vašeg djeteta na isparavan način

Korisno je poticati i podržavati djecu kako bi bila iskrena. To možete postići ističući važnost iskrenosti unutar svoje obitelji i pomažući djeci razumjeti moguće posljedice laganja. Vodite razgovore o laganju i izgovaranju istine s vašom djecom. Na primjer, možete pitati: “Kako misliš da bi Mama reagirala ako bi joj Tata lagao?”

Pomozite svom djetetu izbjeći situacije u kojima bi se moglo osjećati prisiljeno lagati. Na primjer, umjesto da direktno pitate svoje dijete je li prolilo mlijeko (što bi ih moglo potaknuti na laž), možete reći: “Primijetio/la sam da je došlo do prolijevanja mlijeka. Hajmo zajedno to očistiti.” Pohvalite svoje dijete kad prizna svoje greške. Na primjer, možete izraziti: “Drago mi je što si mi rekao/la što se dogodilo. “

Postavite primjer iskrenosti za svoje dijete. Podijelite primjere iz svog vlastitog života. Možete reći: “Napravio sam pogrešku u izvještaju koji sam predao na poslu. Obavijestio sam svog šefa kako bismo to mogli ispraviti.”

Upotrijebite humor kako biste potaknuli svoje dijete da prizna laž. Na primjer, ako vaše predškolsko dijete tvrdi: “Moj medvjedić razbio vazu,” možete odgovoriti: “Zanima me zašto je medvjedić to napravio?” Nastavite s zabavnom interakcijom dok vaše dijete ne prizna istinu.

Što kada moje malo dijete laže s namjerom?

Kada vaše dijete namjerno izgovori laž, prvi korak je komunicirati i objasniti mu da je laganje neprihvatljivo. Važno je razjasniti razloge za to stajalište, a čak možete razmisliti o uspostavljanju pravila o iskrenosti unutar obitelji. POVEZANO: Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem

Nakon toga, bitno je primijeniti odgovarajuće posljedice. Prilikom toga, preporučuje se da se laganje i temeljno ponašanje tretiraju odvojeno. Na primjer, ako je vaše dijete crtalo po zidovima i potom lagalo o tome, možda biste mogli primijeniti posljedice za svaku od tih radnji. Međutim, ako vaše dijete laže kako bi prikrilo jednostavnu grešku poput prolivenog napitka, možda ćete se odlučiti za posljedice vezane uz laganje te zajedno očistiti nered.

Vodite smiren razgovor sa svojim djetetom i objasnite kako laganje utječe na vaše osjećaje, vaš odnos s njima i potencijalne posljedice povrede povjerenja među obitelji i prijateljima. Time se ističe razlika između posljedica iskrenosti i nepoštenja.

Uvijek obavijestite svoju djecu kada znate da ne govore istinu. Ipak, pokušajte izbjeći stalno pitanje jesu li iskreni. Također, izbjegavajte nazivati svoju djecu ‘lažljivcima’, jer to može nehotice ojačati takvo ponašanje.  Stvorite okruženje u kojem je vašem djetetu lakše govoriti istinu. Počnite razmišljati o razlozima zbog kojih vaša djeca lažu. Na primjer, ako lažu kako bi dobili željene stvari, razmotrite uvođenje sustava nagrađivanja koji im omogućuje da te stvari zarade kroz pozitivno ponašanje.

Iako je normalno da sva djeca lažu u nekim situacijama, važno je brzo reagirati na nepošteno ponašanje kako biste spriječili da postane uobičajeno. Djeca mogu imati različite motivacije za laganje, ali najčešći razlog je izbjegavanje problema. Kada vaše dijete shvati da cijenite iskrenost (i dosljedno naglašavate tu vrijednost posljedicama) vjerojatno ćete primijetiti značajan porast iskrenosti u svojem domu. POVEZANO: Uznemireni tata: Kako se nositi s promjenama u kući?