Kutak za tate

Osobe s invaliditetom i savjeti za očinstvo

osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom mogu biti jednako dobri očevi kao i oni koji svoj život ne provodi vezan za medicinska pomagala. Postati roditelj transformativno je iskustvo, ispunjeno radošću, izazovima i beskrajnim odgovornostima. Za osobe s invaliditetom, upravljanje putovanjem roditeljstva dodaje dodatnu razinu složenosti. U društvu u kojem je radno sposobno roditeljstvo često norma, jedinstvena iskustva i perspektive roditelja s invaliditetom često se zanemaruju ili krivo shvaćaju.

Očevi s invaliditetom, kao i svi roditelji, nastoje stvoriti okruženje puno ljubavi i njege za svoju djecu. Međutim, često se susreću s društvenim stereotipima, preprekama pristupačnosti i stigmama koje mogu zakomplicirati njihov roditeljski put. POVEZANO: 4 tipa stilova roditeljstva, koji je vaš?

Savjeti za osobe s invaliditetom u ulozi oca

… Izgradite vlastiti sustav podrške

Identificiranje pojedinaca na koje se možete osloniti, vjerovati i od kojih tražiti vodstvo na vašem roditeljskom putu je ključno. Vaš sustav podrške može uključivati članove obitelji, prijatelje, dadilje ili bilo koga tko vam može ponuditi vrijednu podršku i savjete za roditeljstvo. Kako biste proširili svoju mrežu, surađujte s roditeljskim grupama unutar svoje zajednice, jer one često primaju pojedince koji traže savjet i žele poboljšati svoje roditeljske vještine. Poduzmite inicijativu da uspostavite svoj tim za podršku najbolje što možete.

…Otkrite resurse zajednice u vašem području

Istražite resurse kao što su crkve, socijalne službe, vladine agencije i lokalne organizacije za pružanje pomoći, pa čak i zdravstvenog liječnika. S obzirom da oni mogu ponuditi programe povezane s roditeljstvom, uključujući one prilagođene roditeljima s invaliditetom. Obratite se lokalnim socijalnim službama kako biste saznali o programima podrške i pravima osoba s invaliditetom. Oni mogu pružiti informacije o financijskoj pomoći, pristupačnim stambenim mogućnostima, prijevozu i drugim oblicima podrške. POVEZANO: Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo

Pokušajte pronaći lokalne organizacije ili udruženja koja se bave invaliditetom. Oni često pružaju podršku, savjetovanje, informacije i usluge prilagođene potrebama očeva s invaliditetom. Ti resursi mogu uključivati financijsku pomoć, obrazovne programe, savjetovanje i slično.

Upornost i pristojnost su ključni. Obratite se što je moguće većem broju pojedinaca koji bi vam mogli dati savjete o roditeljstvu, čak i onima koje u početku možda niste uzeli u obzir. Osim toga, održavajte veze s onima koji nude emocionalnu podršku.

…Čitanje, istraživanje i vježbanje vještina zdravog roditeljstva

Ovaj savjet vrijedi za svakog roditelja. Koristite internet, društvene medije, knjige, članke i časopise o roditeljstvu koji su se pokazali učinkovitima. Obrazujte se i saznajte što je više moguće o baš svemu što se tiče roditeljstva.

…Dogovori s partnericom

Vaša je partnerica vaš najveći oslonac. Dijelite s njim svoje brige i zadovoljstva. Dopustite joj da bude tu za vas. Budite tim kako biste svojoj djeci osigurali bezbrižno djetinjstvo bez obzira na vaše zdravstveno stanje.

…Prihvatiti pomoć

Usredotočite se na neovisnost što je više moguće. Međutim, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć kada je uistinu potrebna i ljubazno prihvatite svaku ponuđenu pomoć.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom, fizioterapeutima, radnim terapeutima i drugim stručnjacima kako biste razumjeli svoja specifična ograničenja i dobili prilagođene preporuke.

Dajte prednost sigurnosti tražeći smjernice prije nego što se uključite u aktivnosti koje mogu predstavljati rizik. Ne zaboravite unijeti svoj jedinstveni stil i osobnost u svoje roditeljsko putovanje i izbjegavajte brigu o tuđim mišljenjima. Prigrlite radost i ispunjenje roditeljstva, neopterećeni nepotrebnim brigama.

POVEZANO: Gubitak samopouzdanja: Kako ga ponovno izgraditi?