Kutak za tate

Prevencija neplodnosti kod muškaraca

Prevencija neplodnosti kod muškaraca

Prevencija neplodnosti kod muškaraca iznimno je važna kako biste osigurali zdravo potomstvo i sretan obiteljski život. Približno 15% parova susreće se s teškoćama kod začeća. U većini slučajeva, paru se može pomoći uz pomoć asistiranih reproduktivnih tehnologija (ART). Oko 30% problema s plodnošću kod parova potječe od žene, drugih 30% potječe od muškarca, a 30% se nalazi u oba partnera. Kod jednog od deset parova čija se neplodnost ispituje ne može se pronaći određeni uzrok. To se naziva “neobjašnjivom” ili “idiopatskom” neplodnošću.

Novi život počinje kada se jajašce žene oplodi spermijem muškarca. Za uspješno putovanje do jajovoda gdje se događa začeće, ejakulat treba sadržavati otprilike 20 milijuna spermija po mililitru. Vjerojatnost da će mladi plodni par postići začeće iznosi približno jedan u pet svakog mjeseca. Ne smatra se da imate problem s neplodnošću dok ne prođe godina dana neuspješnih pokušaja začeća. POVEZANO: Potencijalni uzroci za poteškoće s začećem

Prevencija neplodnosti kod muškaraca može se postići izbjegavanjem nekih ponašanja

Prevencija neplodnosti kod muškaraca nije moguća u slučaju da postoji stvarni fizički problem, poput kongenitalnog stanja u kojem nedostaje vas deferens. Ipak, kada neplodnost nastane zbog reverzibilnih problema poput ovisnosti, infekcija ili problema s proizvodnjom spermija, liječenje može pomoći u rješavanju muške neplodnosti. Problemi s muškom plodnošću koji su povezani s načinom života mogu se spriječiti poboljšanjem brige o tijelu.

  • Smanjite tjelesnu težinu: Višak tjelesne težine često je povezan s problemima proizvodnje spermija. Da biste izbjegli ovu potencijalnu poteškoću, održavajte zdravu tjelesnu težinu prema svom tipu tijela.
  • Prevladajte ovisnosti (alkohol, pušenje, droge): Ovisnosti o tvarima mogu poremetiti normalne biološke procese. Važno je pratiti i kontrolirati unos takvih tvari jer pretjerana konzumacija može dovesti do ovisnosti.
  • Održavajte optimalnu temperaturu testisa: Nošenje uske odjeće može ometati cirkulaciju krvi u genitalnom području, što može povećati temperaturu testisa. Povećana temperatura testisa povezana je s neplodnošću zbog njezinog utjecaja na proizvodnju spermija.
  • Smanjite izloženost radijaciji mobilnih telefona i laptopa: Elektronički uređaji emitiraju nisku razinu radijacije koja može ometati proizvodnju spermija. Izbjegavajte dugotrajno držanje laptopa izravno na krilu i razmislite o čuvanju mobilnog telefona u džepu košulje umjesto u džepu hlača ili pričvršćenog na pojas.
  • Usvojite prehranu bogatu hranjivim tvarima: Nedostatak esencijalnih hranjivih tvari, posebno cinka i vitamina C, može negativno utjecati na proizvodnju spermija. Osigurajte uravnoteženu i hranjivu prehranu ili razmotrite uzimanje dodataka prehrani ako vaša prehrana nije dovoljno bogata potrebnim hranjivim tvarima.
  • Vježbajte kako biste poboljšali imunitet: Infekcije i upale mogu potpuno zaustaviti proizvodnju zdravih spermija. Redovito vježbanje je način održavanja snažnog imunološkog sustava, smanjujući rizik od takvih poremećaja.

U konačnici, svjesnost o čimbenicima koji mogu utjecati na mušku plodnost i pravilno održavanje zdravog načina života mogu značajno smanjiti rizik od neplodnosti. Redoviti liječnički pregledi, kontrola rizičnih navika i pridržavanje zdravih prehrambenih i životnih navika igraju ključnu ulogu u očuvanju muške plodnosti. Pametne odluke i briga o vlastitom tijelu mogu značiti razliku između problema s neplodnošću i mogućnosti za uspješno postizanje trudnoće. Prevencija neplodnosti kod muškaraca moguća je te ako na nju pravovremeno obratite pažnju moći ćete pospješiti svoje šanse za začeće. POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca