Kutak za tate

Samohrani otac: Odgoj predškolskog djeteta

Odgoj predškolskog djeteta

Odgoj predškolskog djeteta može biti izazovan, posebno za samohranog oca. Međutim, postoje mnogi načini da se uspješno suočite sa svim izazovima koji vam u tom periodu dolaze. Prije svega saznajte što vaše dijete ili djeca vole. Kako bi vam olakšali donosimo ideje koje možete istraživati kako bi ste upoznali vaše malo dijete što bolje.

Popularne aktivnosti i interesi kod predškolske djece

Kada promatrate svoje dijete i kada komunicirate, obratite pozornost na slijedeće i pitajte svoju djecu više o njihovim interesima i aktivnostima.

Jedna od najvažnijih aktivnosti je naravno igra! A na vama je da istražite što najviše vole? Jesu li to igre s igračkama, ako da, koje igračke vole? Uključujući lutke, autiće, lopte, blokove za gradnju, itd. POVEZANO: Naučite dijete da sprema igračke nakon igre Djeca vole maštati i stvarati nove svjetove u svojoj glavi. Možete ih potaknuti da stvaraju svoje priče i igre, te tako razvijaju kreativnost i maštu.

Crtanje, bojanje i slikanje. Dajte im papir i olovke te ih potaknite da se izraze kroz umjetnost. Ova aktivnost im pomaže razvijati motoričke vještine i kreativnost. A vi promatrajte što vaše dijete voli slikati ili crtati. Koji su njegovi najčešći motivi, boje i koliko mu “sjeda” kreativno izražavanje…

Aktivnosti koje mogu razvijati zajedno s vama

Sva djeca (a i gotovo svi odrasli) vole slušati glazbu. Neki vole i pjevati, a mnogi vole i plesati. I na ovaj način se možete povezati i družiti. Možete im pustiti dječje pjesme ili melodije koje će ih opustiti i zabaviti. Možete s njima pjevati i plesati. Vjerojatno će vas u ovom procesu jako zabaviti.

A ako želite biti i jako praktični – neka vam pomognu u kuhinji! Umjesto gline dajte im brašno – ili recimo mogu pospremati. Važno : uvijek ih treba pohvaliti!

I ptice na grani znaju da djeca vole slušati priče i gledati slike u knjigama. Čitanje im pomaže razviti kreativnost, maštu i jezične vještine. Mnoga predškolska djeca vole da im se čita prije spavanja ili tijekom dana. POVEZANO: Odlične knjige za odgoj sretne i zdrave djece

Predškolska djeca uživaju u druženju s drugom djecom. Razvijanje prijateljstva im pomaže u socijalizaciji i učenju važnih vještina poput dijeljenja i suradnje. Ako je vaše dijete sramežljivo i nema prijatelje, pomozite mu. Pozovite prijatelje iz susjedstva, vrtića ili rodbinu i omogućite im prostor neometan za druženje.

Kako sva djeca vole otkrivati nove stvari i istraživati svoju okolinu možete ih odvesti u prirodu, park, igraonicu i dati im slobodu istraživanja. Zatim promijenite okolinu i posjetite recimo muzej, izložbu ili predstavu. Naravno uvijek možete u kino, mnogi dječji filmovi zabavni su i nama odraslima. POVEZANO: Najnoviji animirani hit „Ups 2!: Avantura se nastavlja“ dolazi u CineStar!

Ovo su samo neke od stvari koje mogu učvrstiti vaš odnos i olakšati vam odgoj predškolskog djeteta. Svako dijete je individualno i ima svoje osobine i interese. Zato je važno pratiti njihovu znatiželju i interese te im pružiti prilike za razvoj i zabavu.

Savjeta za odgoj predškolskog djeteta koji bi vam mogli pomoći

Osim što je bitno i važno za vaš odnos djeteta i samo dijete da znate njegove interese, bitno je i kako se i vi nosite. Zato donosimo savjete na što obratiti pažnju kako bi ste što lakše postigli kvalitetan odnos i odgojili zdravo dijete.

Organizacija: Budući da ste samohrani otac, važno je da budete dobro organizirani kako biste se brzo prilagodili svim situacijama koje se mogu pojaviti. Napravite raspored za vaše dijete i planirajte unaprijed. Uključite djetetove aktivnosti i obroke te uvijek pripremite sve potrebne stvari unaprijed.

Komunikacija: Komunikacija je ključna za svaki odnos, pa tako i za odnos s vašim djetetom. Slušajte svoje dijete, budite otvoreni i iskreni, te ga potičite da bude isto tako. Vaše dijete treba znati da vam može vjerovati i da se s vama može razgovarati o svemu. Ovo se odnosi i na neugodne teme, muško ženske odnose i sve odgovore koje možda još nemate. Odgovor poput “Dobro pitanje! Proučiti ću pa javim!. Dobar je način da odgovorite i kada ne znate odgovore. Naravno ako zaista to i napravite.

Stvorite rutinu: Djeca vole rutinu, osjećaju se sigurno uz nju. Neka vaša rutina uključuje vrijeme za igru, učenje, obroke, spavanje i naravno vrijeme s vama.

Pokažite ljubav: Neka vaše dijete uvijek osjeti vašu ljubav i podršku. Pohvalite ga kada god je to zasluženo, te se potrudite provoditi vrijeme s njim u aktivnostima koje oboje uživate.

Razvijajte njihove vještine: Kao predškolsko dijete, vaše dijete prolazi kroz vrlo važan stadij u razvoju. Potaknite ih na učenje i razvijanje vještina poput komunikacije, čitanja i pisanja.

Ne zaboravite na sebe

Potražite pomoć: Budući da ste samohrani roditelj, može vam biti teško sve postići sami. Potražite pomoć od prijatelja i obitelji kada god je to moguće.

Vodite računa o sebi: Budući da brinete o drugima, lako je zanemariti vlastite potrebe. Važno je da se brinete i o sebi. Pronađite vrijeme za sebe, bavite se hobijima i izbjegavajte preopterećenje. POVEZANO: Samohrani roditelj? Pročitajte kako dovesti financije u red!

Ukratko, biti samohrani otac nije lako, ali uspješno možete odgajati svoje predškolsko dijete ako ste dobro organizirani, komunikativni, podržavajući i brinete o sebi.

POVEZANO: Samohrani roditelji: Što napraviti kada bivši partner ne želi vidjeti dijete?