Mame

Izazovi dojenja: drugačije iskustvo

Izazovi dojenja

Iako se često spominje kao stvar izbora, izazovi dojenja često su puno više od odabira poput pitanja “Hoćete li se dojiti ili hraniti uz pomoć bočice?”

Kako bi osvijestili i olakšali muke mnogim majkama koji imaju ili su prošle slične situacije, prenosimo iskustvo majke (koja je ujedno i liječnica) koja je rodila prvi put i podijelila svoje iskustvo dojenja u New England Journal of Medicine. Ovo je njena priča..

Odluka prije poroda

“Bila sam zabrinuta zbog neizvjesnosti koje su pred nama i neugodnosti zbog neprestanih nizova pitanja o mom nadolazećem porodu. Kao liječnici, laknulo mi je kad smo došli do pitanja o dojenju. Bio je to jednostavan odgovor, da-ne pitanje. Samouvjereno sam odgovorila “dojenje!” svaki put kad su me pitali, uvjerena znanošću koju sam naučila na medicinskom fakultetu i preporukama Američke akademije za pedijatriju (AAP). A to je da isključivo dojim najmanje 6 mjeseci, nakon čega slijedi nastavak dojenja i hranjenja oko 2 godine. Tko bi ikada izabrao drugačije, pitala sam se. Tek kasnije sam shvatila da dojenje nije jasna odluka za koju sam mislila da će biti.”

Izazovi dojenja

Izazovi dojenja

“Kao nova mama, nisam imala pojma u što se upuštam. Nakon što mi se rodio sin, odmah sam zatražila savjetnika za laktaciju, ali kako je bila subota, nitko me nije posjetio do ponedjeljka navečer, puna dva dana kasnije. I tada su započeli moji izazovi dojenja. Glavna preporuka konzultanta bila je početi koristiti štitnike za bradavice. Odnosno sićušne plastične gornje kape za bradavice koje padaju u milisekundi, koji teoretski pomažu kod bolova dojenja. Zatim smo pronašli novu savjetnicu za laktaciju, koja je brzo odbacila preporuke bolničkog pružatelja usluga, što je samo pogoršalo moju zbunjenost.

Na prvom posjetu pedijatru saznali smo da je moj sin pothranjen, što je prvi znak da dojenje ne ide prema očekivanjima. Rečeno mi je da počnem raditi ono što se naziva “trostruko hranjenje“. Odnosno ciklus dojenja, pumpanja i hranjenja formulom koji traje najmanje 60 minuta, a ponavlja se svaka 3 sata. Ova tehnika se preporučuje osobama koje ne proizvode dovoljno mlijeka. A istovremeno pomažu bebi da se nastavi učiti prisloniti i dobiti odgovarajuću težinu. POVEZANO: Što uzrokuje smanjenu količinu mlijeka kod dojilja?

Nakon tog posjeta, postao sam opsjednuta tražeći neki čarobni lijek za moj neuspjeh da proizvedem dovoljno mlijeka. Najviše sam se sramila boli koju sam imala s zasunom. Ako sve žene prolaze kroz ovo, zašto ne mogu i ja? I često bih plakala kroz dojenje. Svugdje sam tražila odgovore. Sve dostupno na internetu raspravljalo se o “prednostima” dojenja, uključujući zbližavanje, te podsjetilo nove majke na to koliko je dojenje lakše od hranjenja bočicom. S obzirom na to da “usred noći niste morali ustati iz kreveta” da biste ju napravili. Pročitala sam ovu izjavu nekoliko puta, blijedih očiju u 2 ujutro, prije nego što sam shvatila: “Oh, neke žene zapravo mogu dojiti bez ustajanja iz kreveta noću?”

Rezultati

“Tek nakon oko 3 mjeseca napokon sam proizvodila dovoljno mlijeka za “isključivo dojenje”. Postigla sam svoj cilj, ali sam se i dalje nastavila osjećati jadno. Iako je mnogo učinjeno kako bi se pomoglo majkama s postporođajnom depresijom, rjeđe se raspravlja o vezi između borbe s dojenjem i postporođajnog mentalnog zdravlja. Nedavne studije pokazale su da žene koje se bore s dojenjem imaju veće stope postporođajne depresije od onih koje su u stanju dojiti. POVEZANO: Ne dopustite da postporođajna tuga naruši vašu sreću

Počela sam uzimati lijekove za anksioznost i depresiju otprilike u vrijeme kada je moj sin napunio 6 mjeseci. Trebalo mi je toliko dugo da skupim hrabrosti da razgovaram sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite o mojim simptomima. Bio je prvi simpatični kliničar s kojim sam razgovarao o svojim borbama. Dao mi je hrabrosti da počnem uzimati lijekove i prestanem dojiti baš taj tjedan. Iako krivnja zbog zaustavljanja nikada nije u potpunosti nestala, radost i sreća u mom životu brzo su se vratili.

Moj sin sada ima 3 godine, solidnu težinu i visinu. Iako imam mnogo lijepih uspomena na njega, prvih 6 mjeseci njegova života ostaje mutno i često iznimno bolno vrijeme za razmišljanje.”

Nova trudnoća

“Sada živim u novom gradu, a suprug i ja očekujemo još jedno dijete. Izazovi dojenja i tjeskoba zbog hranjenja polako se ponovno uvukla u moj svijet. Sada mi je ugodno razgovarati sa svojim liječnicima o svojoj postporođajnoj borbi. Ali uvijek me iznova suptilno i ne tako suptilno podsjećaju na prednosti dojenja.

Čak i nakon što sam im rekla da ovaj put možda neću odlučiti dojiti, više liječnika me “podsjetilo” da se pokazalo da majčino mlijeko nosi antitijela Covid-19 – još jedan razlog da se osjećam posramljeno ako odlučim ne dojiti. Čak mi je jedan liječnik preporučio da ostanem na antidepresivu tijekom trudnoće jer “pomaže u promicanju dojenja”. Nadam se da ću ovaj put brže prihvatiti hranjenje formulom ako je to put koji najbolje odgovara meni i mojoj bebi, ali brinem se da ću se pokolebati kad za to dođe vrijeme.

Svačije putovanje je drugačije i vrijeme je da pružatelji zdravstvenih usluga i organizacije prepoznaju ovu varijabilnost i rade sa svojim pacijentima na suosjećajnijem i individualističkom pristupu kako bi podržali put koji najbolje odgovara svakom roditelju i djetetu.”

Izvor: Dojka ili boca – iluzija izbora | NEJM

POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!