Mame Savjeti i njega Trudnice

Najčešći problemi sa štitnjačom kod žena

problemi sa štitnjačom

Postoje različiti simptomi kada su problemi sa štitnjačom u pitanju, ali su dosta općeniti i mogu biti posljedica i drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno raditi pretrage s vremena na vrijeme i primjećivati suptilne promjene kako biste reagirali na vrijeme.

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na problem sa štitnjačom:

 1. Umor i iscrpljenost, osjećaj smanjene energije
 2. Debljanje ili gubitak težine bez očitog razloga
 3. Osjetljivost na hladnoću, stalni osjećaj hladnoće
 4. Suha koža i kosa, lomljivi nokti
 5. Gubitak kose ili promjene u kvaliteti kose
 6. Promjene u menstruacijskom ciklusu ili teškoće u začeću
 7. Poteškoće s gutanjem ili promjene u glasu
 8. Problemi s koncentracijom, zaboravnost
 9. Promjene raspoloženja, tjeskoba, depresija
 10. Povećanje veličine štitnjače, prisutnost čvorova na štitnjači

Ako primijetite neke od ovih simptoma, preporučujemo vam da zakažete pregled kod svog liječnika opće prakse. Liječnik može provesti testove krvi za provjeru razine hormona štitnjače i drugih pokazatelja zdravlja štitnjače. I ako je potrebno, uputiti vas na specijalistu endokrinologu za daljnje ispitivanje i liječenje. POVEZANO: Afirmacije za zdravo tijelo Louise L. Hay

Najčešći problemi sa štitnjačom kod žena u Hrvatskoj

 1. Hipotireoza: Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. To može uzrokovati niz simptoma kao što su umor, debljanje, osjetljivost na hladnoću, suha koža, promjene raspoloženja i smanjenje energije. Hipotireoza je češća kod žena nego kod muškaraca, a može se javiti u različitim dobnim skupinama. POVEZANO: Najbolja njega kože nakon poroda
 2. Gravesova bolest: Autoimuna bolest koja uzrokuje pretjeranu aktivnost štitnjače. Može dovesti do simptoma kao što su povećanje srčane frekvencije, nervoza, umor, gubitak težine, promjene u vidu i tremor. Češća kod žena u dobi između 20 i 40 godina.
 3. Benigne promjene na štitnjači: Benigne (ne-kancerogene) promjene na štitnjači, poput čvorova ili cista, mogu biti česte kod žena. U većini slučajeva, ove promjene su bezopasne i ne uzrokuju simptome. Ali u nekim slučajevima mogu uzrokovati poteškoće u disanju, gutanju ili promjene u glasu.
 4. Tiroiditis: Tiroiditis je upala štitnjače koja može biti akutna ili kronična. Akutna tiroiditis je rijedak, dok je kronična tiroiditis, poput Hashimotovog tiroiditisa, češći. Hashimotov tiroiditis je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada štitnjaču, što može dovesti do hipotireoze.
 5. Štitnjačni čvorovi: Štitnjačni čvorovi su česte promjene na štitnjači koje mogu biti benigni ili maligni (kancerogeni). Žene su sklonije razvijanju štitnjačnih čvorova, iako većina čvorova nije kancerogena.

Važno je napomenuti da su problemi sa štitnjačom često dobroćudni i mogu se uspješno upravljati uz odgovarajuću medicinsku njegu i praćenje. Ako sumnjate na probleme sa štitnjačom, preporučujemo vam da se obratite svom liječniku kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

POVEZANO: Leća: Kako i zašto ju uvrstiti u jelovnik?