Kutak za tate Mame

Ne pred djecom! Pretvorite svađu u konstruktivnu raspravu

Svađw i konflikti u braku i vezi, kako raspravljati pred djecom

Foto: stefamerpik/Freepik

On nije počistio za sobom, ona je stalno nezadovoljna. On ne pazi na njezin mir i potrebu za odmorom, ona stalno traži sve više i više… Iako smo odavno čuli da pred djecom nema svađe jer djeca upijaju stres brže od odraslih, i za roditeljske svađe krive sebe, ponekad je naprosto nemoguće obuzdati strasti i zaustaviti bijes. S vremena na vrijeme svatko pukne i reagira ispred mališana, no ove situacije poželjno je svesti na minimum. Ili ih barem odgoditi za vrijeme kad djeca neće biti u blizini.

Da se razumijemo, nije posve loše niti imati (manje!) razmirice pred djecom. Ako čuju da postoji neslaganje pa i ljutnja, ali da se na koncu stvari riješe i atmosfera se ohladi, to ih može naučiti da u životu nije uvijek sve med i mlijeko, ali da prepirka i neslaganje ne znače potpunu katastrofu. Nego da je i to dio života, i da se ljudi mogu voljeti i poslije svađe.

Kako pronaći zdravu granicu između onoga što mogu i trebaju čuti, a odmaknuti ih od nepoželjnog sadržaja?

Jedan od boljih savjeta je da možete započeti prepirku ispred njih, a završiti je “u izolaciji”, gdje nema djece. Dok se razilazite u mišljenjima pa možda i prepirete ispred potomaka, uvijek pazite na sljedeće:

  • Psovke i uvrede nisu dopuštene;
  • Imajte poštovanja jedan prema drugome;
  • Snizite razinu glasa (vikanje užasava mališane);
  • Slušajte stajalište vašeg partnera i koristite argumente;
  • Nakon prepirke pokažite ljubav drugoj osobi (OK možda ne isti tren, ali nikad nemojte prestati razgovarati na nekoliko sati, a kamoli nekoliko dana).
Kako se ponašati kad je svađa na vrhuncu?

Kad dođete do stadija vikanja, psovanja, mahanja, pokušajte smiriti situaciju (ili barem jedan od vas). Iako je u fazi ključanja jako teško biti staložen, pogledajte malo svoju djecu. Dok vičete na svojeg partnera, oni se identificiraju sa situacijom i osjećaju da im napadate roditelja. Ako se dogodi da vaša djeca prekriju uši rukama, povuku se u sebe, sjednu u kut, šute, imaju široko otvorene oči… pretjerali ste. Dijete je u stresu i odmah ga izmjestite iz prostorije i umirite. Nemojte izazivati stres i anksioznost kod svoje djece jer ne možete zauzdati ego i temperament.

Modeli ponašanja

Nemojte misliti da male bebe ne razumiju što se događa. Itekako će upiti vikanje i negativne emocije. Mogle bi čak postati razdražljive. Nadalje, nemojte se iznenaditi što će, kad narastu, vaša djeca vikati na sve oko sebe. Ne zaboravimo da mi postavljamo temelje za ponašanje naše djece, i da sve kopiraju od roditelja. Da biste to bolje razumjeli, pogledajte u prošlost i u ponašanje vaših roditelja u mlađim danima. Vrlo vjerojatno ćete pronaći obrasce vašeg današnjeg ponašanja. Osvijestite “problem” i krenite to ispravljati.

Razmirice su normalna stvar

Svojim primjerom možete pokazati da razmirice nisu smak svijeta, te da se možete i posvaditi, ali voljeti. Ipak, ako je moguće s obzirom na razlike među individuama, pokušajte prevenirati eksploziju i svađe ispred djece. Ili svađe općenito jer je miran dom preduvjet za miran život, dugovječnost i zdravlje. Sjednite s partnerom i uz kavu dogovorite pravila ponašanja.

Ako uspijete postaviti konstruktivan okvir, bit će vam lakše dogovoriti tko od vas mora brojati do 10, a tko poći u šetnju kako biste spriječili eskalaciju sukoba. Osim kontrole svađe, probajte ne prigovarati jedan drugome pred djecom, a potrudite se i ne “podbadati” partnera i zamjerati na svemu što radi. Pokažite maksimum razumijevanja jedan za drugoga, a sve nedoumice i probleme rješavajte u miru – naspavani, odmorni i smireni. Ako uspijete u tome, vaša će djeca ponavljati za vama i u budućnosti na isti način rješavati njihove sukobe.

PREPORUČENI SADRŽAJ: Što kćeri trebaju od svojih očeva?