Mame

Razgovarajmo o PMS-u

PMS

Razgovarajmo o PMS-u kako bismo razbili mitove koji ga okružuju i pružili si prijeko potrebnu podršku u ovom zahtjevnom razdoblju u mjesecu. Za mnoge žene širom svijeta, PMS je stvarnost koja može značajno uticati na njihovu svakodnevnicu, odnose i opće fizičko i emocionalno blagostanje. Predmensturalni sindrom, često skraćeno nazivan PMS, obuhvaća niz tjelesnih i emocionalnih simptoma s kojima se mnoge žene susreću u danima prije menstrualnog perioda. Ti simptomi obično popuštaju kada menstruacija započne pružajući određeno olakšanje. Simptomi obično izostaju idućih tjedan dana.

Istraživanja sugeriraju da premenstrualni simptomi pogađaju većinu žena koje menstruiraju. Pri tome njihova ozbiljnost varira od blagih (utječu na oko 75 % žena) do izraženijih (utječu na 20 do 30 % žena). Za otprilike 8 % žena koje pate od ozbiljnih simptoma, PMS može imati štetan utjecaj na njihovu ukupnu kvalitetu života.

Razgovarajmo o PMS-u kako bismo bolje razumjeli ovo stanje

PMS je složeno stanje koje obuhvaća kombinaciju tjelesnih i emocionalnih simptoma. Studije ukazuju na to da žene s PMS-om pokazuju povećanu osjetljivost na svoje prirodne cikličke hormone, kao što su progesteron i estrogen, tijekom svog menstrualnog ciklusa. Također, određene kemikalije u mozgu, konkretno neurotransmiteri poput serotonina, smatraju se važnima u pojavi PMS-a.

Važno je napomenuti da se ti simptomi ne javljaju tijekom trudnoće ili nakon menopauze, što ističe cikličku prirodu PMS-a i njegovu povezanost s hormonalnim promjenama. Iako točan uzrok PMS-a ostaje nejasan, ohrabrujuće je znati da postoje različite opcije za nošenje s njim. One uključuju lijekove i strategije smirivanja koje pomažu ublažiti njegov utjecaj. POVEZANO: Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću

Fizički i emocionalni simptomi PMS-a

Simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) razlikuju se kod svake žene. Mogu uključivati fizičke simptome poput naticanja ili osjećaja nadutosti te emocionalne simptome poput tuge ili oboje. Također, vaši simptomi mogu varirati tijekom života. Razgovarajmo o PMS-u kako biste lakše uočili neke od sljedećih simptoma:

 • Otečene dojke
 • Problemi s probavom poput zatvora ili proljeva
 • Osjećaj nadutosti
 • Menstrualni grčevi
 • Glavobolje ili bolovi u leđima
 • Nespretnost
 • Smanjena tolerancija na buku ili svjetlost
 • Razdražljivost ili neprijateljsko ponašanje
 • Umor
 • Problemi sa snom (previše ili premalo spavanja)
 • Promjene u apetitu ili žudnja za hranom
 • Poteškoće s koncentracijom ili pamćenjem
 • Napetost ili anksioznost
 • Depresija, osjećaj tuge ili epizode plakanja
 • Promjene raspoloženja
 • Smanjeni interes za seksualnu aktivnost

Razgovarajmo o PMS-u kako bismo shvatili na koji se način dijagnosticira

Za PMS ne postoje specifični dijagnostički testovi jer se razina hormona obično nalazi unutar normalnog raspona. Dijagnoza se temelji na pažljivoj analizi vaše medicinske povijesti i detaljnom opisu simptoma.

U većini slučajeva preporučuje se vođenje dnevnika simptoma kako biste pomogli u identifikaciji postojanja PMS-a. Uključite detalje o svom menstrualnom ciklusu, poput prvog i posljednjeg dana menstruacije. Ovaj dnevnik simptoma trebate održavati najmanje tijekom dva menstrualna ciklusa. Ako simptomi ne nestanu nakon menstruacije, moguće je da postoji drugi uzrok koji zahtijeva daljnje ispitivanje.

Ako niste sigurni imate li PMS ili trebate pomoć u razumijevanju svojih simptoma, preporučuje se konzultacija s liječnikom. PMS se ne može jednoznačno dijagnosticirati testom. Vaš liječnik će razgovarati s vama o simptomima, uključujući kada se pojavljuju i koliko utječu na vaš svakodnevni život. POVEZANO: Kako razlikovati implantacijske grčeve od menstrualnih?

Vjerojatno imate PMS ako imate simptome koji:

 • Pojavljuju se tijekom pet dana prije menstruacije tijekom najmanje tri uzastopna menstrualna ciklusa.
 • Nestaju unutar četiri dana nakon početka menstruacije.
 • Ometaju vašu sposobnost da uživate ili obavljate neke od svojih uobičajenih aktivnosti.

Zabilježite svoje simptome PMS-a i njihovu ozbiljnost tijekom nekoliko mjeseci. Svaki dan zabilježite te simptome na kalendaru ili putem aplikacije na svom telefonu. Kada posjetite liječnika, ponesite ove informacije sa sobom.

Kako si možete pomoći kod kuće?

Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću tijekom cijelog mjeseca. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma poput depresije, poteškoća s koncentracijom i umora.

Odaberite zdrave namirnice veći dio vremena. Smanjenje unosa hrane i pića s kofeinom, soli i šećerom 2 tjedna prije menstruacije može smanjiti mnoge simptome PMS-a.

Osigurajte dovoljno sna; ciljajte na oko osam sati sna svake noći. Nedostatak sna povezan je s depresijom i anksioznošću i može pogoršati simptome PMS-a poput promjenjivog raspoloženja.

Potražite zdrave načine za suočavanje sa stresom. Razgovarajte s prijateljima ili vodite dnevnik kako biste izrazili svoje misli. Neke žene su pronašle korist od praksi kao što su joga, masaža ili meditacija u suočavanju sa stresom.

Nemojte pušiti. Veliko istraživanje je pokazalo da pušačice često prijavljuju teže simptome PMS-a i lošije opće stanje u usporedbi s nepušačicama. POVEZANO: Tjelesna aktivnost, spavanje i prehrana tijekom trudnoće