Mame

Što je perimenopauza i koji su joj simptomi?

perimenopauza

Perimenopauza je prijelazno razdoblje koje prethodi menopauzi, a obično počinje nekoliko godina prije nego što žena dosegne menopauzu. Tijekom perimenopauze, tijelo žene postupno prestaje proizvoditi estrogen, što dovodi do promjena u njezinom menstrualnom ciklusu. Prosječna dob žena kod ulaska u perimenopauzu je oko 45 godina. Ali to može varirati ovisno o individualnim faktorima, poput genetike, zdravlja jajnika i prethodne izloženosti kemoterapiji ili zračenju. Perimenopauza može trajati nekoliko godina, a simptomi se mogu pojavljivati i nestajati u različitim razdobljima, sve do menopauze. POVEZANO: Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću

Perimenopauza simptomi

  • Nepravilne menstruacije: Menstrualni ciklus postaje nepravilan, a ponekad se mogu pojaviti i obilnije ili oskudnije krvarenje.
  • Valunzi: Valunzi su iznenadni osjećaji topline koji se šire po tijelu i često su popraćeni znojenjem, lupanjem srca i tjeskobom.
  • Suhoća vagine: Smanjena proizvodnja estrogena može dovesti do suhoće vagine, svrbeža i nelagode tijekom spolnog odnosa.
  • Promjene raspoloženja: Hormonalne promjene mogu utjecati na raspoloženje i dovesti do depresije, anksioznosti, razdražljivosti i umora.
  • Problemi sa spavanjem: Valunzi i druge promjene u tijelu mogu otežati spavanje i dovesti do nesanice.
  • Smanjeni libido: Smanjenje razine estrogena može dovesti do smanjenja libida i seksualne želje.
  • Ostali simptomi: Mogu uključivati umor, glavobolje, bolove u zglobovima i mišićima, povećanu razdražljivost, suhu kožu i mogu utjecati i na povećanu težinu.

Kako ublažiti simptome perimenopauze?

Moguće je ublažiti simptome uravnoteženom prehranom bogatom vlaknima, voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, kao i redovitom tjelesnom aktivnosti. Poput brzog hodanja, trčanja, plivanja ili joge. Pomažu i Tehnike relaksacije poput meditacije, dubokog disanja ili aromaterapije.

Isto tako možete uključiti i hormonsku terapiju, koja uključuje primjenu estrogena ili estrogena i progesterona. Međutim, ova terapija ima i rizike, pa je važno razgovarati s liječnikom prije nego što je započnete.

Biljni lijekovi poput crvene djeteline, dong quaija i tamnoplavog cohosh mogu pomoći u ublažavanju simptoma perimenopauze. Ali i sa njima treba biti oprezan, jer mogu imati nuspojave.

Svakako izbjegavanja pušenja, ograničavanja konzumacije alkohola i kofeina, te poboljšanje navika spavanja, pomažu u svemu pa tako i u ublažavanju simptoma perimenopauze.

POVEZANO: Vrste ginekoloških stanja koje mogu uzrokovati bol tijekom seksa