Mame Savjeti i njega

Tijelo nakon poroda

Tijelo nakon poroda

Tijelo nakon poroda vaše bebe jednostavno neće i ne može izgledati jednako kako je izgledalo prije i za vrijeme trudnoće. Prvi dani nakon rođenja vaše bebe mogu predstavljati izazove jer su iscrpljenost, fizička nelagoda i opća nelagoda uobičajena iskustva. Potrebno je neko vrijeme da vaše tijelo ozdravi i da se prilagodite mnoštvu promjena koje su se dogodile. Preporučljivo je dati prioritet brizi o sebi i izbjegavati pretjerani stres tijekom ovog razdoblja. POVEZANO: Vježbanje nakon poroda: Kako ostati u formi?

Tijelo nakon poroda prolazi kroz brojne promjene

Nakon kraja vaše trudnoće, vaše tijelo kreće na put oporavka, postupno se vraćajući u stanje prije trudnoće. Sve to, naravno, dolazi s mnogim promjenama.

Promjene na trbuhu: U početku, vaš trbuh može izgledati opušten i mekan odmah nakon poroda. Neke žene primjećuju da im se trbuščić s vremenom popravlja i vraća u formu, dok druge to neće primijetiti. Sve ovisi o vašoj genetici i načinu života pa će svaki trbuh nakon poroda izgledati drugačije.

Nelagoda u mišićima i zglobovima: Napor koji ste pretrpjeli tijekom poroda može dovesti do bolnih mišića i zglobova.

Nelagoda u grudima: Bez obzira na dojenje, možete osjetiti nelagodu u grudima. Potražite savjet liječnika o tome kako olakšati tu nelagodu.

POVEZANO: Hamamelis (vještičja lijeska) : Primjena nakon poroda

Moguće je da ćete osjetiti još neke tegobe kao :

  • zatvor,
  • hemeroidi,
  • postpartalna bol – može nalikovati i trudovima te blagim do umjerenim menstrualnim grčevima. Ovi bolovi nastaju kao rezultat kontrakcije maternice kako bi se vratila na veličinu prije trudnoće. Češće se javljaju kod žena koje su već rađale.
  • poslijeporođajni iscjedak,
  • postporođajno krvarenje – uobičajeno je krvarenje iz vagine otprilike tjedan dana. Ovaj iscjedak je poznat kao „lohija“ i karakteriziran je svijetlo crvenom bojom i jakim protokom, koji može sadržavati ugruške. Iako se to smatra normalnim, važno je obavijestiti svog doktora ako izbacite ugrušak veći ili primijetite neugodan miris. Tipično, lohije se nastavljaju oko 4 do 6 tjedana, postupno se mijenjajući u svjetliju nijansu crvenkasto-smeđe ili ružičaste,
  • stresnu inkontinenciju.

Imajte na umu da je postporođajno iskustvo svake žene jedinstveno i da je važno konzultirati se sa svojim liječnikom za personalizirane upute i podršku. POVEZANO: Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija

Žene koje su rodile carskim rezom

Za osobe koje su bile podvrgnute carskom rezu, ključno je da se pridržavaju uputa svog liječnika. Preporuča se održavanje čistoće i suhoće područja reza, kao i nošenje široke odjeće. Ako postoji stalna bol na mjestu ožiljka, znakovi infekcije ili bilo kakva zabrinutost, savjetuje se da se obratite liječniku za medicinsku pomoć.

Tijelo nakon poroda carskim rezom zahtijevat će nešto drugačiju njegu. Bilo da je rez bio planiran ili hitan, oporavak obično traje dulje u usporedbi s oporavkom nakon vaginalnog poroda. Prakticiranje brige o sebi i traženje podrške od iznimne su važnosti u ovom razdoblju.

U slučaju jakih glavobolja, zamagljenog vida, naticanja nogu, obilnog vaginalnog krvarenja, jake boli na mjestu reza ili bilo kojih drugih znakova bolesti poput povišene tjelesne temperature, preporučuje se konzultirati liječnika ili primalju.

POVEZANO: Savjeti za majke: Prvo kupanje nakon poroda