Nekategorizirano

Kako inhalirati bebe i malu djecu?

kako inhalirate bebe i malu djecu

Zaštopani nosić, problem je to s kojim se suočavaju male bebe i njihovi roditelji kad se vanjska temperatura počinje spuštati, a temperatura u stanovima sve se više zagrijava. Začepljeni nosić u najboljem slučaju brinut će vas samo zbog promjene temperature, no u sesoni jesen-zima ovaj se problem češće veže uz respiratorne bolesti koje izazivaju virusi, a u zadnje vrijeme. nažalost, i uz zarazni hripavac. Djeca koja se suočavaju s ovim problemom teško dišu, nerijetko kišu ili kašlju, razdražljiva su i plačljiva. A kod malih beba svi ovi simptomi još su više naglašeni i zbilja triput uvećani.

Kako bi pomogli djetetu da prodiše, roditelji se, nakon savjetovanja s pedijatrom, odlučuju za inhalacije. mala djeca mogu se inhalirati na različite načine – nagnuti nad posudom s vodom s ručnikom preko glave, inhalatorima na koji stave nosić i mirno dišu, u slanim sobama… No, što s bebama koje se ne mogu svjesno smiriti i udisati sredstva za inhalaciju? Što s bebicama koje plačem isprate svako čišćenje nosića? Probajte ova dva načina – sjedenje u maminom zagrljaju u “parnoj kupelji”, odnosno kupaoni i uz upotrebu specijaliziranog inhalatora.

Inhaliranje u parnoj kupelji

Ako nemate inhalator i jedina opcija vam je vruća kupaona. Pustite vruću vodu iz tuša i jednostavno sjedite u kupaonici (na rub kade) sa svojim malim mališanom u naručju. Vrata i prozori moraju biti zatvoreni da se prostorija zgrije što prije. Para će pomoći vašoj bebi da prodiše. U parnoj kupaonici ostanite samo tri do pet minuta, ako postane previše vruće ili ako je djetetu neugodno, vrijeme je da napustite “saunu”. Ako je bebi ok, nakon pet minuta pustite paru iz prostorije, ali možete ostati i priuštiti bebici toplu, opuštajuću kupku. Nekoliko minuta brćkanja opustit će mišiće djeteta, umiriti bebicu i olakšati joj disanje. U toplu kupku, kao ni ranije za vrijeme inhalacije, nije potrebno dodavati eterična ulja niti dodatne proizvode.

Inhaliranje uz pomoć inhalatora

Inhaliranje bebe može se provoditi uz pomoć posebnog inhalatora namijenjenog za malu djecu (ili inhalatorima koji imaju nastavak za malene). Kako je pravilno provesti?

Konzultirajte se s liječnikom – prije nego što započnete bilo kakav tretman inhalacije, važno je konzultirati se s pedijatrom. Liječnik će vam moći preporučiti najbolje rješenje za stanje vaše bebe i odabrati odgovarajuće inhalacijske otopine. Najčešće će predložiti inhaliranje uz pomoć fiziološke otopine kakvu možete kupiti u ljekarni, bez recepta.

Kupite odgovarajući inhalator – postoje posebni inhalatori dizajnirani za upotrebu s bebama i malom djecom. Obično se koriste inhalatori na bazi pare ili ultrazvučni inhalatori. Vaporizatori stvaraju vodenu paru koju beba udiše, dok ultrazvučni inhalatori koriste ultrazvučne vibracije za stvaranje fine magle.

Odaberite odgovarajuću inhalacijsku otopinu – vaš pedijatar može preporučiti odgovarajuću inhalacijsku otopinu koja će pomoći kod specifičnih problema s dišnim putevima vaše bebe. To može uključivati slanu ili fiziološku otopinu te lijekove koje liječnik propiše.

Pripremite inhalator – slijedite upute za uporabu inhalatora i pripremite ga (isljučivo!) prema specifikacijama proizvođača.

Postavite bebu u udoban položaj – smjestite bebu u udoban položaj, možda na krilu ili pored vas. Pazite da bude stabilna i sigurna tijekom postupka.

Uključite inhalator – uključite inhalator prema uputama proizvođača i čekajte da stvori paru ili maglu.

Približite bebinu nosnicu – nosnicu ili usta približite “maglici” koja izlazi iz inhalatora. Beba bi trebala udahnuti paru polako i ravnomjerno. Pazite da beba ne bude izložena vrućoj pari kako ne bi došlo do opeklina. Nakon što završite inhalaciju, isključite uređaj i pustite bebu da se odmori.

Inhalaciju smijete ponavljati okoliko puta koliko vam je pedijatar preporučio. Inhaliranje bebe preporučuje se i kod liječenja hripavca i olakšavanja simptoma ove zarazne bolesti.