Bebe Nekategorizirano Savjeti i njega

Ne, bebe se ne moraju kupati svaki dan

Kupanje bebe

Foto: Freepik

Kupanje je važan dio higijene beba, ali njihova koža ima drugačije potrebe od kože odraslih. Stoga je prilagodba učestalosti i metoda kupanja potrebama vaše bebe ključna za održavanje zdravlja i udobnosti njihove kože. Ali jedno je sigurno – ne, ne morate kupati bebu svaki dan, kako su to radile naše mame ili bake! Štoviše, ovakav pristup na neke bi bebe mogao imati negativan utjecaj i oštetiti njihovu kožu. Objasnit ćemo i zašto.

Kupanje i koža

Za većinu beba, kupanje dva do tri puta tjedno je dovoljno. Ovo je osobito istinito za novorođenčad i vrlo male bebe koje se još ne pomiču mnogo i ne postaju jako prljave. Ako želite inzistirati na kupanju, onda to činite samo zbog uspostavljanja rutine spavanja, no i ona se može uskladiti i uspostaviti drugim ritualima, poput maženja, čitanja, pjevanja, zajedničkog druženja u krevetu nakon čega se bebu spušta u njezin krevetić.

Ako vaša beba ima suhu ili osjetljivu kožu, možda ćete željeti smanjiti učestalost kupanja ili koristiti blage, hidratantne sapune i losione. Koristite blage, dječje sapune i šampone koji su posebno formulirani za nježnu kožu beba. Topla voda je najbolja, pazite da temperatura vode nije previše vruća. U tome vam mogu pomoći termometri za vodu koje možete pronaći u bilo kojem dućanu s opremom za bebu.

Njega nakon kupanja

Nakon kupanja, nježno osušite kožu bebe tapkanjem i nanesite hidratantnu kremu ako je koža suha. Eucerin, primjerice, ima široki spektar krema koje se ugodno sljubljuju s dječjom, osjetljivom kožom. Iako bebe možda ne trebaju svakodnevno kupanje, važno je redovito čistiti područje pelena i nabora na koži, kao što su ispod ruku, iza ušiju, i oko vrata. Iako se za to najčešće koriste vlažne maramice, u prvim danima života bebe možda biste trebali koristiti samo blazinice i vodu, ili bebu isprati tekućom vodom prilagođene temperature.

Kupanje može biti ugodno iskustvo za bebu, pružajući vrijeme za igru i interakciju. Uživajte u zajedničkom brćkanju i usvajanju novih navika.