Nekategorizirano News

Ogulinska bolnica dobila transportni inkubator: “Dosad smo bebe držali umotane u jastuke”

ogulinska bolnica dobila transportni inkubator

U cijeloj Hrvatsko jedino rodilište Opće bolnice Ogulin nije imalo transportni inkubator, uređaj bitan za spašavanje života vitalno ugrožene novorođenčadi te zbrinjavanje palčića, odnosno nedonoščadi, beba koje su rođene prije termina. Usprkos tome, liječnici i sestre uspijevali su nekako nadoknaditi taj veliki nedostatak i sigurno prevesti životno ugrožene bebe do bolje opremljenih i većih bolnica u državi, onih u Zagrebu i Rijeci.

Uređaj od velikog značaja

Početkom listopada, a zahvaljujući humanitarnoj udruzi RTL pomaže djeci, konačno je i ogulinska bolnica dobila transportni inkubator. Što to znači za bebe, njihove mame i osoblje bolnice pitali smo voditeljicu Odjela za pedijatriju Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, spec. pedijatricu, neonatologinju, Vedranu Zubčić Zrnc.

“Bez ovog inkubatora bili su ugroženi naši najmanji i najosjetljiviji, tek rođeni pacijenti. Većinu novorođenčadi zbrinemo u našoj ustanovi, no manji postotak svoje liječenje mora nastaviti u tercijarnom centru. To znači transport od oko 100 kilometara i više, koji se do sada provodio tako da smo bebe držali umotane u jastuku, snalazeći se na raznorazne načine. Najveći problem takvog transporta bilo je pothlađivanje novorođenčadi te nemogućnost adekvatne procjene vitalnih parametara od strane
medicinskog tima. Naime, ako je dijete vitalno ugroženo moramo ga i gledati golim okom – pratiti boju kože, pokrete prsnog koša, zamijetiti eventualne prestanke disanja tj. apneje, druge promjene u ritmu disanja, također osluškivati stetoskopom što u situaciji kada ga se razgoliti, neminovno znači i pothlađivanje”, objašnjava
liječnica Zubčić Zrnc te dodaje kako su se do sada ona i njezini kolege oslanjali na subjektivnu procjenu što je transport činilo riskantnim.

Ugodniji i lakši rad s bebama

Pitamo liječnicu koje su najvažnije funkcije transportnog inkubatora.

“Kao najvažniju funkciju navela bih upravo funkciju grijanja tj. utopljavanja novorođenčeta. Za svaki stupanj pothlađenosti prilikom prijema u jedinicu intenzivnog liječenja za oko 28 posto je manja šansa preživljavanja djeteta. Ovim uređajem preveniramo pothlađivanje jer posjeduje posebnu kožnu probu koja kontinuirano mjeri tjelesnu temperaturu i medicinskom timu pruža povratnu informaciju. Druga važna funkcija koju uređaj pruža je oksigenoterapija tj. terapija kisikom koju gotovo svako kritično
bolesno novorođenče zahtijeva. Pri tome postaji sustav monitoringa što znači da se posebnim senzorima mjeri temperatura djeteta, saturacija tj. zasićenost krvi kisikom, frekvencija rada srca, pri čemu dobivamo informaciju o djetetu te mu sukladno tome dajemo potrebnu terapiju kisikom i terapiju toplinom”, objašnjava voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, ne krijući zadovoljstvo činjenicom da će i medicinskom osoblju sada transport biti puno udobniji i ugodniji.

“Više ne moramo biti u prisilnom položaju nad djetetom koje smo do sada uglavnom morali držati u naručju. Pruža nam veliku dozu sigurnosti jer znamo da je novorođenče u optimalnoj okolini u datim okolnostima te pratimo vitalne parametre”, kaže dr. Vedrana Zubčić Zrnc.

Na koncu, ne treba zaboraviti ni na majke čija su djeca hospitalizirana. “I majke se osjećaju sigurnijima jer znaju da će njihovo novorođenče dobiti svu potrebitu skrb do dolaska u tercijarnu ustanovu”, zaključuje dr. Zubčić Zrnc, sretna što sada i ogulinska bolnica zadovoljava suvremene medicinsko – tehničke standarde transporta.

PREPORUČENI ČLANAK: Biti roditelj Palčića: “Vjerujem da će Adin biti mali Einstein”

transportni inkubator ogulin