Bebe Nekategorizirano

Zašto neke bebe spavaju samo u kolicima?

Beba spava u kolicima

“Doma ni da čuje za krevetić i spavanje, vani zaspe u pet sekundi i nastavi po nekoliko sati”, rečenica je koju, sigurni smo, niste jednom čuli. Naime, postoje bebe koje doma ne mogu niti oka sklopiti, a u kolicima će odspavati “zimski san”. Što je to u čarobno u kolicima, zašto neke bebe bolje i lakše zaspu u kolicima? Zašto neke bebe spavaju samo u kolicima? Postoji nekoliko razloga za to:

  1. Pokret i ritam: Blagi i konstantni pokret kolica često umiruje bebe. Ritmičko ljuljanje može imitirati osjećaj koji su imali u majčinom trbuhu, pružajući osjećaj sigurnosti i udobnosti.
  2. Bliži kontakt s roditeljima: Bebe u kolicima su obično bliže roditeljima, što može povećati njihov osjećaj sigurnosti i udobnosti. Osjećaj prisutnosti roditelja može biti umirujući.
  3. Promjena okruženja: Samo da nismo doma! Šetnja u kolicima nudi različite vizualne, zvučne i taktilne stimulacije. Promjena okruženja može pomoći bebi da se opusti i zaspi.
  4. Svjež zrak i priroda: Bebe koje zaspu tijekom šetnje na svježem zraku mogu imati koristi od umirujućeg učinka prirodnog okruženja, a svjež zrak može pozitivno utjecati na kvalitetu sna.
  5. Zvučni efekti: Zvuci koji dolaze iz okoline poput šuma lišća, ptičjeg pjeva, urbanog šuma, mogu djelovati umirujuće i pomoći bebi da zaspi.
  6. Udobnost: Neki modeli kolica su dizajnirani tako da pružaju optimalnu udobnost za bebe, što može potaknuti san.

Važno je napomenuti da dok je spavanje u kolicima prikladno za kraća razdoblja, kao što su šetnje, bebe bi trebale imati postavljenu rutinu spavanja u svojim krevetićima. To pomaže u stvaranju sigurnog i konzistentnog okruženja za spavanje, što je važno za dugoročno zdravlje i razvoj bebe. No ako malo i odspavaju u kolicima i zaborave na red… tko će im zamjeriti. Bitno je da su mama i beba spokojne i sretne.

Povezani članci: Šetnja s bebom po hladnom vremenu