Planiranje trudnoće

4 savjeta za smanjenje rizika od urođenih mana bebe

4 savjeta za smanjenje rizika od urođenih mana bebe Bebe.hr portal

Ne mogu se spriječiti sve urođene mane, ali možete povećati šanse za smanjenje rizika od urođenih mana bebe. I to upravljanjem zdravstvenim problemima i usvajanjem zdravog ponašanja prije i tijekom trudnoće. Brinuti se o sebi i raditi ono što je najbolje za vas, najbolje je i za vašu bebu!

 

4 savjeta za smanjenje rizika od urođenih mana bebe

 

1. Obavezno uzmite 400 mikrograma (mcg) folne kiseline svaki dan.

Folna kiselina je važna jer može pomoći u prevenciji nekih velikih urođenih mana bebinog mozga i kralježnice. Kao što su anencefalija i spina bifida. Ove urođene mane razvijaju se vrlo rano tijekom trudnoće kada se neuralna cijev – koja tvori rani mozak i leđnu moždinu – ne zatvori pravilno. Morate početi uzimati folnu kiselinu najmanje mjesec dana prije trudnoće i nastaviti tijekom trudnoće.

smanjenje rizika od urođenih mana

 

Kako bi osigurali unos dovoljnih vrijednosti možete:

  • Svaki dan uzimati vitamine koji sadrže folnu kiselinu. Provjerite naljepnicu na bočici kako biste bili sigurni da sadrži 100% dnevne vrijednosti (DV) folne kiseline, što je 400 mcg.
  • Jesti obogaćenu hranu.
  • Folnu kiselinu možete pronaći u nekim kruhovima, žitaricama za doručak i kukuruznom brašnu.
  • Provjeriti oznaku s podacima o hranjivim tvarima i potražite onu koja uz folnu kiselinu ima “100%”.

2. Zakažite posjet svom liječniku prije prestanka ili početka uzimanja bilo kojeg lijeka.

Ako planirate zatrudnjeti, porazgovarajte o lijekovima koje trenutno uzimate s pružateljem zdravstvenih usluga, poput liječnika ili ljekarnika. Izrada plana liječenja za vaše zdravstveno stanje prije nego što zatrudnite može pomoći da vi i vaša beba u razvoju ostanete zdravi. Također je važno redovito posjećivati ​​liječnika tijekom trudnoće, stoga se pridržavajte svih termina za prenatalnu njegu.

 

3. Prije nego što zatrudnite, pokušajte postići i održati zdravu težinu.

Žena koja je pretila (BMI od 30 ili više) prije trudnoće izložena je većem riziku od komplikacija tijekom trudnoće. Pretilost također povećava rizik trudnice od nekoliko ozbiljnih urođenih mana. Čak i ako žena aktivno ne planira trudnoću, zdrava težina može poboljšati njezino zdravlje i raspoloženje. Ako žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom o načinima kako postići zdravu težinu prije nego što zatrudni. 

 

4. Ojačajte svoje zdravlje izbjegavanjem štetnih tvari tijekom trudnoće

 width=

Alkohol: Alkohol u krvotoku žene kroz pupčanu vrpcu dolazi do djeteta u razvoju. Ne postoji poznata sigurna količina alkohola tijekom trudnoće ili pokušaja zatrudnjeti. Također ne postoji sigurno vrijeme za piće tijekom trudnoće. Sve vrste alkohola jednako su štetne, pa tako i vino i pivo. Konzumiranje alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati pobačaj, mrtvorođenče i niz doživotnih poteškoća. Ove smetnje kod djeteta, koje se javljaju jer je majka pila alkohol tijekom trudnoće, poznate su kao poremećaji fetalnog alkoholnog spektra (FASD). Najbolji savjet je da prestanete piti alkohol kada pokušavate zatrudnjeti.

Duhan: Opasnosti od pušenja tijekom trudnoće uključuju prijevremeni porod, određene urođene mane kao rascjep usne ili nepca i smrt dojenčadi. Čak i boravak u blizini duhanskog dima dovodi ženu i njezinu trudnoću u opasnost od problema. Najbolje je prestati pušiti prije trudnoće. Za ženu koja je već trudna, prestanak pušenja što je ranije moguće još uvijek može pomoći. Nikada nije kasno prestati pušiti.

Marihuana i druge droge: žena koja koristi marihuanu ili druge droge tijekom trudnoće može imati bebu koja je rođena prerano, niske porođajne težine ili ima urođene mane. Marihuana je zabranjena droga koja se najčešće koristi tijekom trudnoće. Budući da ne znamo za sigurnu razinu upotrebe marihuane tijekom trudnoće, žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći ne bi trebale koristiti marihuanu.

POVEZANO: Što ne jesti kada pokušavate zatrudnjeti?