Planiranje trudnoće

Kućni test za trudnoću: Koliko je siguran?

Kućni test za trudnoću

Kućni test za trudnoću koji radite kod kuće ponekada će pokazati pogrešan rezultat – to je u nekim situacijama jednostavno neizbježno. Međutim, upravo zbog ovoga mnoge žene postavljaju si pitanje kao što su; mogu li vjerovati ovom testu? Koliko često se može dogoditi da ovakav test pokaže pogrešan rezultat? Zašto se to uopće događa?

Unatoč tvrdnjama mnogih kućnih testova trudnoće o 99% točnosti, važno je prepoznati da mogu pružiti netočne rezultate. Lažno pozitivan rezultat, na primjer, događa se kada test pogrešno ukazuje na trudnoću. Brojni faktori mogu doprinijeti toj pogrešci. POVEZANO: Kućni testovi za trudnoću: Kako rade?

Ovaj članak istražuje neke od potencijalnih razloga za lažno pozitivan ili negativan rezultat testa trudnoće. Kućni testovi trudnoće urinom djeluju tako da detektiraju prisutnost hormona zvanog humani horionski gonadotropin (hCG) u urinu. U ranim fazama trudnoće, hCG proizvode stanice koje će kasnije postati dio posteljice i neophodan je za održavanje trudnoće.

Važno je napomenuti da točnost kućnih testova trudnoće može varirati ovisno o proizvođaču, a svaki će imati specifične upute za precizne rezultate.

Zašto kućni test za trudnoću ponekad pokazuje pogrešan rezultat?

Iako lažno negativan rezultat trudnoće na testu nije uobičajen, ipak je vjerojatniji nego lažno pozitivan rezultat. Lažno negativan rezultat znači da test pokazuje da niste trudni, iako u nekim slučajevima zapravo jeste. Do ovoga obično dolazi kada razina hormona trudnoće u vašem tijelu još nije dosegnula osjetljivu granicu testa.

Nekoliko faktora može doprinijeti ovoj situaciji:

Rano testiranje: Test za trudnoću za kućnu upotrebu funkcionira tako da otkriva hCG u urinu. To je hormon koji se proizvodi kada se oplođeno jaje veže za sluznicu maternice, obično nekoliko dana nakon ovulacije. Za najtočnije rezultate, preporučuje se testiranje otprilike dan ili dva nakon očekivanog datuma menstruacije. Prerano testiranje može dati lažno negativan rezultat jer bi razine hCG-a mogle biti preniske da bi ih test mogao otkriti. Stres također može odgoditi ovulaciju, što može komplicirati stvari za one koji pokušavaju začeti.

Osjetljivost testa: Svi testovi za trudnoću nisu jednako osjetljivi. Neki su dizajnirani za otkrivanje vrlo niskih razina hCG-a, posebno tijekom ranih stadija trudnoće. Drugi pak, nisu toliko osjetljivi. Osim toga, različiti testovi mogu imati različito vrijeme čekanja na rezultate. Korištenje isteklog testa ili onog koji nije namijenjen ranoj detekciji može dovesti do netočnih rezultata.

Koncentracija urina: Preporučuje se da test trudnoće obavite s jutarnjim urinom. To je zato što kako tijekom dana konzumirate tekućine, koncentracija hCG-a u vašem urinu opada. Ako su vaše razine hCG-a već niske (uobičajeno u ranim fazama trudnoće), razrjeđivanje zbog tekućina može rezultirati lažno negativnim rezultatom. POVEZANO: Test za trudnoću – samotestiranje – kada i kako ga napraviti

Pogrešan rezultat moguć je radi specifičnih medicinskih stanja

Određeni medicinski uvjeti mogu utjecati na razine hCG-a i dovesti do lažnih negativnih rezultata. Na primjer, gestacijska trofoblastična bolest (GTD) je rijedak poremećaj koji uzrokuje nepravilan rast tumora tijekom ranih stadija trudnoće. To dovodi do iznimno visokih razina hCG-a, što može ometati točnost testa.

Također, postoji “efekt preopterećenja” (hook effect), rijedak događaj kada test bude preplavljen prekomjernom količinom hCG-a, što dovodi do lažno negativnog rezultata. Ektopične trudnoće, iako češće od GTD-a, također mogu rezultirati niskim ili nedetektiranim razinama hCG-a u nekim slučajevima, što dovodi do lažnih negativnih rezultata. Ektopične trudnoće su opasne i zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju.

Koliko često kućni test za trudnoću pokazuje pogrešan rezultat?

Tijekom godina, testovi trudnoće su znatno napredovali. Zapravo, većina testova za trudnoću za kućnu upotrebu ima impresivnu točnost od 99 %.

Kao posljedica toga, pojava lažno negativnih rezultata testa trudnoće značajno se smanjila. U slučaju novijih testova odobrenih od strane FDA, rizik od dobivanja lažno negativnih rezultata iznimno je nizak. Međutim, preciznost rezultata ne ovisi samo o kvaliteti testova trudnoće, već i o tome kako se testovi koriste i kada se koriste. Stoga je teško precizno odrediti koliko su česti lažno negativni testovi trudnoće.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Washington 2019. godine pružilo je novi uvid u temu. Znanstvenici su proučavali 11 najčešće korištenih bolničkih testova trudnoće i otkrili su da su sedam od njih bili nešto osjetljivi na lažno negativne rezultate. Dva su bila izrazito osjetljiva, dok su samo dva bila otporna na takve pogreške.

Iako lažno negativni rezultati testa trudnoće nisu česti, mogu se dogoditi zbog faktora kao što su rano testiranje, korištenje testa s nedovoljnom osjetljivošću, nedostatna koncentracija urina ili prisutnost određenih medicinskih stanja. Ako sumnjate u lažno negativan rezultat, razmislite o ponovnom testiranju za nekoliko dana ili se konzultirajte sa svojim liječnikom radi preciznog testa na osnovi krvi. POVEZANO: Testovi krvi u trudnoći