Planiranje trudnoće

Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću

Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću Bebe.hr portal

Menstruacija i plodnost neraskidivo su povezani termini s kojima ćete se za vrijeme pokušaja začeća susretati svaki dan.

Vašim menstrualnim ciklusom upravljaju hormoni, a kako biste ga bolje razumjeli trebate znati da ima 3 faze;

  • folikularna,
  • ovulacijska
  • i lutealna.

Žlijezda hipofiza u mozgu proizvodi dva hormona koji su vitalni za razvoj i oslobađanje jajašca. Folikulostimulirajući hormon (FSA) sazrijeva folikule koji sadrže jaja i luteinizirajući hormon (LH) potiče oslobađanje zrele jajne stanice iz folikula.

Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i tada dolazi do izlijevanja FSA iz hipofize, koji stimulira nakupinu folikula koji sadrže jajašca, da počnu rasti. Jedan postaje vodeći folikul i kada je jajašce u njemu zrelo, hormon LH iz hipofize uzrokuje pucanje folikula i jajna stanica se oslobađa u jajovod. Ovo oslobađanje naziva se ovulacijom.

Dva tjedna nakon ovulacije nastupa luteinska faza tijekom koje se jajašce može oploditi i formirati embrij koji se implantira u maternicu i prerasta u fetus. Ako jajašce nije oplođeno počinje menstruacija.

Poznavanje vlastitog termina ovulacije ključno je kada pokušavate zatrudnjeti. Suprotno popularnom mišljenju, vremenski prozor u kojem možete zatrudnjeti prilično je mali svaki mjesec. Začeće je moguće samo oko 5 dana prije ovulacije do dana ovulacije. Ovih šest dana su “plodni prozor” u ženskom ciklusu i odražavaju životni vijek spermija (pet dana) i životni vijek jajne stanice (24 sata).

Menstruacija i plodnost: Znakovi ovulacije

Redoviti menstrualni ciklusi rezultiraju ovulacijom svakog mjeseca. Ipak, moguće je da vam se ciklus s vremena na vrijeme poremeti i više niste sigurni kada ovulirate. Također, postoje i žene koje imaju neredovite cikluse pa zapravo nikada ne mogu točno znati kada im je vrijeme ovulacije.

Međutim postoje neki znakovi prema kojima se ovulacija može „detektirati“ :

  • vaš vaginalni iscjedak ili sluz su glatki i skliski (poput bjelanjka)
  • bol u trbuhu, često na jednoj strani trbuha (bol u jednom od jajnika)
  • predmenstrualni simptomi (npr. povećanje i osjetljivost dojki, nadutost trbuha i neraspoloženje)

Žene koje se susreću s ovim problemom često su zabrinute kada dođe vrijeme planiranja trudnoće budući da je njima ovaj zadatak mnogo teži nego osobama s redovitim menstrualnim ciklusima. Zato se često pitaju – Postoji li način za poticanje ovulacije?

Razveselit ćemo vas odgovorom – DA!

Iako nažalost ne možemo garantirati da će ovi savjeti pomoći baš svakome od vas, nije na odmet pokušati nešto od sljedećeg:

  • održavajte zdravu težinu redovitim, dobro uravnoteženim obrocima
  • redovito vježbajte – ali izbjegavajte pretjeranu tjelovježbu
  • upravljajte razinama stresa tehnikama opuštanja ili svjesnosti

POVEZANO: Kako izračunati svoj ciklus ovulacije