Planiranje trudnoće

Mentalno zdravlje kod planiranja trudnoće

Mentalno zdravlje kod planiranja trudnoće Bebe.hr portal

Mentalno zdravlje kod planiranja trudnoće teme je o kojoj je potrebno mnogo više raspravljati budući da uvelike utječe na buduće roditeljstvo. Mentalno je zdravlje jednako važno kao i ono fizičko kada se odlučujete za planiranje trudnoće.

Donošenje djeteta na svijet veliki je životni korak koji sa sobom donosi cjeloživotnu odgovornost pa je prije nje potrebno dobro razmisliti u kakvom se psihofizičkom stanju nalazite. Naravno, sasvim je jasno da će vaša raspoloženja varirati. Posebno kada vam se u trudnoći povisi razina hormona. Ali ono o čemu danas pišemo zapravo je generalno mentalno zdravlje budućih roditelja.

 

Mentalno zdravlje kod planiranja trudnoće

Mentalno zdravlje Svjetska zdravstvena organizacija definira kao stanje blagostanja u kojem pojedinac može ostvariti vlastite sposobnosti. Nositi se s normalnim životnim stresovima, raditi produktivno i plodonosno. Te je u stanju pridonijeti svojoj zajednici.

Žene su vrlo osjetljive na fluktuacije mentalnog zdravlja tijekom peripartalnog razdoblja zbog niza genetskih i hormonalnih čimbenika. Kao i društvenih čimbenika kao što su ekonomski status, izazovi u vezi (uključujući obiteljsko nasilje), društvena podrška i prethodno mentalno zdravlje.

Svi se roditelji suočavaju s izazovima, a oni novi se mogu suočiti s dodatnim poteškoćama ako imaju problema s mentalnim zdravljem.

 

 width=

 

Problemi s mentalnim zdravljem mogu varirati s obzirom na to koliko su ozbiljni i kako utječu na vas. Možda ćete trebati redovitu dodatnu potporu ili ćete biti dobro u većini situacija i razdoblja. Također, neka druga stresna životna iskustva mogu stvari učiniti izazovnijima. Na primjer, novčani problemi ili raspad veze mogu negativno utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Mozak je organ našeg tijela koji u kojemu su smješteni razum i osjećaji – ono pozitivno, ali i ono negativno. Naš um neprestano bilježi našu unutarnju biološku potrebu za stvaranjem homeostaze potrebne za naš opstanak. Nju određuje naš mozak, u isto vrijeme bilježi što se događa u vanjskom svijetu. Kroz naše emocionalne nagone duboko ugrađene u donji i srednji dio mozga, um pokušava pobuditi naše tijelo da zadovolji te potrebe. Nema, dakle, zdravlja bez mentalnog zdravlja!

Ako se prije ili za vrijeme trudnoće suočite s poteškoćama u mentalnom zdravlju – razgovarajte s ljudima oko sebe. Za početak nije nužno odmah se obratiti profesionalcu, već povjerite svoje brige partneru i obitelji. Vaši bližnji prva su linija obrane kada su u pitanju tuga i zabrinutost. Ako zaključite da su vaši problemi veći i razgovor s partnerom ili obitelji neće biti dovoljan važno je potražiti stručnu pomoć. Oni su tu kako bi vam pomogli i naučili vas tehnikama „preživljavanja“ i suočavanja sa svim strahovima.

POVEZANO: Nježno roditeljstvo: Filozofija, prednosti i nedostaci