Planiranje trudnoće

Mokrenje nakon seksa: Treba li mokriti ako pokušavate zatrudnjeti?

Mokrenje nakon seksa

Vjerojatno ste već čuli savjet da je mokrenje nakon seksa odlična mjera opreza protiv infekcija urinarnog trakta. Međutim, možda niste sigurni trebate li tu praksu održavati kada aktivno pokušavate začeti dijete. Nakon svega, uobičajena mudrost sugerira da ležanje ravno nakon odnosa povećava vaše šanse za začeće. Ako razmišljate o prikladnosti mokrenja nakon seksualnog odnosa dok pokušavate začeti, niste usamljeni u svojoj znatiželji. Mnoge osobe na putu prema roditeljstvu dijele isto pitanje.

U mlađim danima roditelji su nas često uvjeravali da je začeće djeteta jednostavan proces. Ideja je bila jednostavna: sudjelujte u nezaštićenom seksu i eto, trudnoća će se dogoditi kao čarolija!

Međutim, kada krenete na put pokušaja začeća, brzo shvatite da je stvarnost začeća djeteta puno složenija od vaših mladenačkih očekivanja. Nažalost, ostvarivanje trudnoće nije uvijek tako jednostavno kao samo intimnost s partnerom – postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Primjerice, kao što vjerojatno već znate, morate pažljivo uskladiti seksualnu aktivnost s vašim plodnim prozorom kako biste povećali šanse za začeće. POVEZANO: Suočavanje s tjeskobom tijekom planiranja trudnoće

Je li mokrenje nakon seksa prepreka na putu do začeća?

Dr. Monica Grover, DO i specijalistica za opstetriciju i ginekologiju koja obnaša dužnost glavnog medicinskog direktora u VSPOT-u, opovrgava mišljenje da mokrenje nakon seksa može ometati šanse za trudnoću. Dr. Grover ističe da čin mokrenja nakon seksa ne smanjuje vjerojatnost začeća.

Pojašnjavajući dalje, Dr. Grover ističe da kada sperma bude ejakulirana, kreće se s velikom silom i visokom koncentracijom u tipičnoj ejakulaciji muškarca. Stoga, unatoč gravitacijskom privlačenju tijekom mokrenja i potencijalnom gubitku nešto sjemene tekućine, utjecaj na koncentraciju sperme unutar vaginalnog kanala ostaje minimalan. Malo je vjerojatno da će ometati izglede za začeće.

Još jedan razlog koji opovrgava ovo vjerovanje vezan je za osnovnu anatomiju, kako je objasnila Dr. Karla Robinson, specijalistica obiteljske medicine i medicinska urednica u GoodRx-u. Bitno je naglasiti da uretra, iz koje dolazi urin, nije isto mjesto u koje se „odlaže“ sperma.

Dr. Robinson pojašnjava da urin napušta tijelo kroz uretru, koja je mali otvor smješten iznad vaginalnog otvora. Nadalje objašnjava da sperma koja se unese tijekom odnosa ostaje unutar vaginalnog kanala i nikada se ne miješa s urinom. POVEZANO: Bebini prvi dani i mokrenje

Čin mokrenja nakon seksa ne smanjuje vjerojatnost začeća

Pametno je mokriti nakon spolnog odnosa

Mokrenje nakon seksualnog odnosa neće negativno utjecati na vaše šanse za začeće. Čak može imati neke zdravstvene prednosti, kao što je smanjenje rizika od infekcija mokraćnog sustava. Na primjer, kada se bakterije zarobljavaju u uretri, one se mogu uzdizati prema mjehuru i potencijalno uzrokovati bolne infekcije u mokraćnom sustavu. Mokraćni sustav uključuje mjehur, uretru i bubrege, a neobrađene infekcije mokraćnog sustava u tim područjima mogu predstavljati zdravstvene rizike. Važno je naglasiti da iako mokrenje nakon seksa pomaže u uklanjanju bakterija iz uretre, ne pruža zaštitu od seksualno prenosivih infekcija (STI). Kako biste se zaštitili od STI-ova, potrebno je koristiti barijernu metodu, poput kondoma. Međutim, ako aktivno pokušavate začeti, nezaštićeni seks je neophodan. Stoga, ako vaš partner ima aktivnu STI, preporučuje se suzdržavanje od pokušaja začeća dok ne primi odgovarajući tretman. POVEZANO: Učestalo mokrenje tijekom trudnoće